Kako izgledaju pripreme za proslavu Uskrsa po gregorijanskom kalendaru

Katarina i Jano Zamečnik iz Kovačice nemaju dece, ali im je kuća uvek puna. Na Veliki petak dolaze im devojčice iz komšiluka i pomažu u farbanju jaja, skupljaju travke i cveće, kako bi ih našarale.

"Stavili smo neko cveće na jaje, zavezali hulahopkom i stavili da se kuvaju", objašnjava proces spremanja jaja Anja Košut.

Katarina sve radi na starinski način, jaja boji isključivo u lukovini, a seća se i kako je to radila kao dete.

"To se u krpu stavljalo, onu tkanu, od konope, tanku. Isto se stavljalo trave, cveće, bilo šta, pa se zavijalo u tu krpu, vezalo i tako kuvalo", navodi Katarina Zamečnik.

Na današnji dan se posti, prave se kokice, ali i spremaju jela za nedelju, kada će na trpezi biti obavezna kuvana šunka i pihtije. Po podne se ide u crkvu, gde Katarina već skoro 40 godina peva u horu.

"Danas će u sklopu bogosluženja biti čitane Svete pasije, to je knjižica u kojoj se nalaze odlomci iz Jevanđelja o stradanju Gospoda našeg Isusa Hrista. Ljudi su u crno obučeni, sve je tiho, dostojanstveno, u znak sećanja na Isusovu žrtvu", navodi Martin Bajza, sveštenik.

U Kovačici je dosta mladih otišlo da se školuje ili živi u Slovačkoj, a veliki praznici, kao što je Uskrs, prilika su da se porodice ponovo okupe i uživaju zajedno.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар