Kako do Šangajske liste – Medicinski fakultet u Kragujevcu prošao prijemni

U društvu najboljih, kragujevački medicinari našli su se pre četiri godine. Dugogodišnje, kontinuirano prisustvo Fakulteta medicinskih nauka na Šangajskoj listi, rezultat je naučnih istraživanja i velikog broja objavljenih radova.

Prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu kaže da je rang više Univerzitet Karlo de vila u Bukureštu.

"Inče, svi fakulteti, niže od Beča, računajući i Tursku, jednu moćnu i naučno moćnu zemlju su slabije rangirani od nas, tako da to je to za nas veliki uspeh. Krajem jula bilo je 160 publikacija već iz ove oblasti. Siguran sam da ćemo do kraja godine premašiti brojku od prošle godine, a naš cilj je da svake sledeće godine to radimo i da uz neke druge manevre koje planiramo održimo mesto u ovom rangu, a možda i poboljšamo", rekao je Jakovljević.

Za ulazak na Šangajsku listu postoji više parametara – pre svega broj nobelovaca.

"Dalje, to je broj stranih studenata, na čemu mi moramo više da poradimo, i na čemu ćemo raditi u narednom periodu, i broj naučnih radova u prethodnom periodu, pogotovu na akcente na radove koji su publikovani u časopisima najviše kategorije kao što su Nejčrs, Sajans, iz oblasti medicine. Jednostavno, mi smo, kako bi to rekli sportisti, popunili samo jednu kolonu. Nadamo se da ćemo popuniti bar još jednu kolonu i taj uspeh učiniti još boljim", rekao je Jakovljević.

U pripremi je akreditacija studijskog programa medicina na engleskom jeziku. Jer za studije su zainteresovani studenti iz Indije, arapskih, ali i evropskih zemalja.

U prvom upisnom roku popunjeni su svi studijski programi integrisanih studija. Na visokoj školi na smeru za strukovnog medicinskog tehničara i za strukovnog tarapeuta ostalo je jedanaest mesta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike