Kakav će biti sistem socijalne zaštite nakon reformi

Analiza je pokazala da je sistem socijalne zaštite dobro organizovan, da u centrima rade dobri stručnjaci, ali je neophodno povećati efikasnost i promeniti način pružanja usluga.

"Čak postoji mogućnost da se određene jednostavnije usluge izmeste iz centara za socijalni rad, razmatra se ideja formiranja regionalnih centara što bi opet u smislu podele odgovornosti moglo da znači poboljšanje", kaže Mladen Vujačić iz Kancelarije UN za projektne usluge.

Norveška, zemlja socijalne sigurnosti, još uči i traga za efikasnijim sistemom socijalne zaštite, otkriva ambasador te zemlje. 

"U Norveškoj već godinama pokušavamo da unapredimo sistem socijalne zaštite, i to nije lak posao ali je posao koji je nagrađen jer time pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija", kaže Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu.

Centri za socijalni rad u Srbiji često su na udaru javnosti zbog propusta. Manjkavosti ima, saglasan je ministar i podseća na porodična ubistva u dva beogradska centra za socijalni rad, pre dve godina, posle kojih se i krenulo u temeljnu analizu.

"Jeste ideja da napravimo jednu funkcionalnu reorganizaciju organizaciju i sistematizaciju, zatim izradu radnih mesta gde će raditi najstručniji ljudi, gde ti ljudi koji rade tamo tačno će znati svoj opis posla. Uvodimo i elektronsko upravljanje dokumentima gde ćete vi moći i elektronskim putem, čak i kada predate neki predmet da pretite gde se nalazi taj predmet", kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević

Tražiće i vraćanje statusa službenih lica stručnjacima centara za socijalni rad u sudskim postupcima, gde su sada tretirani kao svedoci.

Najavljene izmene Zakona o platama i platnim razredima, početkom naredne godine, doneće veće zarade i zaoposlenima u socijalnoj zaštiti. Najavljuje se i novo zapošljavanje, a od kandidata tražiće da, pored stručnosti, imaju razvijenu socijalnu inteligenciju i empatiju, što će podrazumevati i njihovu psihološku proveru.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike