Kada plinska boca postaje „tempirana bomba“, šta moramo da znamo pri kupovini

Na pojedinim benzinskim pumpama se, kako nezvanično saznaje RTS, prodaje gas neproverenog kvaliteta koji je, pomešan sa plinom znatno jeftiniji. Takva mešavina skoro da nema nikakav miris, pa i kad dođe do curenja, ne može da se oseti.

Boce kupljene na mestima koja nisu označena kao zvanični distributeri, često nisu pregledane i ispitane, pa je moguće da prilikom postavljanja nastane problem na crevu, spojnicama ili ventilima.

Oprema koja se koristi za kućnu upotrebu, ali i za preduzeća, firme i restorane trebalo bi da bude atestirana, što potvrđuje žig. Ako njega nema, nemate garanciju da je boca ispravna i bezbedna. Još je pouzdanije kada na boci piše do koje godine gas može da se koristi.

"Danas se bavi bocama ko god stigne, mada jedino mesto gde boce treba da se napune su ovlašćenje punionice. Boce kada se proizvedu važe 10 godina, a prilikom svakog punjenja proverava se da li je ispravna ili nije. Boca mora da ima atest, da je sud atestiran i ispravan", rekao je Nenad Tasić, zvanični distributer gasa.

Sve više neovlašćenih prodaje gas

Na društvenim mrežama i u mnogobrojnim oglasima za prodaju gasa stoje brojevi telefona, imena ponuđača, ali retko kada ime ovlašćene firme koja nudi uslugu. Današnja eksplozija u centru Beograda, u kojoj je povređeno pet osoba od kojih dvoje teško, poslednja je u nizu nesreća prouzrokovanih eksplozijom gasa.

Miloš Majstorović, komandir Vatrogasne brigade kaže da je previše takvih događaja u gradu Beogradu i u Srbiji, i da je od Nove godine Vatrogasna brigada imala četiri takve eksplozije u Beogradu, od kojih su tri bile izazvane propan-butanom koji je iscurio.

U vatrogasnoj brigadi kažu da često upozoravaju građane na opasnost od plinskih boca. Ljudi i dalje misle da mogu samostalno da rukuju aparatima i kao da ne žele da čuju savete, a jedan od najčešćih je – ako u prostoriji osetite miris plina, ne otvarajte prozore, već isključite struju, izađite i pozovite vatrogasce.

"Mi imamo uređaje koji mogu da izmere koncetraciju u prostoru, da li je potencijalno eksploziv ili nije. Nikada nemojte boraviti u istoj prostoriji, ne garantuje vam bezbednost to što ste otvorili vrata i prozore", savetuje Majstorović.

U kompaniji NIS, koja se strogo pridržava domaćih i evropskih propisa kada je reč o punjenju, kontroli i distribuciji gasa, savetuju potrošačima da boce zamenjuju isključivo kod ovlašćenih distributera, da se pridržavaju uputstva za upotrebu i da pri korišćenju boca primenjuju propisane mere bezbednosti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар