Kada nema posla tu je Jutjub kanal – Dejan, Aca i Dimitrije u borbi za prava osoba sa invaliditetom

Jutjub stranica "Studio DAD", skraćeno od Dejan, Aca, Dimitrije, njihov je način borbe za prava osoba sa invaliditetom. U školi su naučili da snimaju i montiraju, a sada te veštine koriste ne bi li pokazali i drugima da ograničenja ne postoje.

"Smatram da osobama sa invaliditetom treba da se pruži put, znanje i umeće i da preduzetnici treba da prime osobe sa invaliditetom, da im pruže priliku", kaže Dejan Kordin, Studio DAD.

U toj misiji podržava ga otac Velimir, koji je siguran da bi se Dejan pokazao kao odličan radnik ukoliko bi mu pružili šansu.

"Pokušavao je i u raznim buticima, prodavnicama i drugim preduzećima… Odgovori su obično bili da će biti obavešten, međutim od toga ne bude ništa", dodaje Velimir Kordin.

Prema podacima nacionalne službe za zapošljavanje, 1.179 osoba sa invaliditetom je na evidenciji filijale Novi Sad.

"Oko osamdeset odsto njih je dugoročno nezaposleno, na posao čekaju velikim delom preko godinu dana. I ono što je u svim strateškim dokumentima prepoznato jeste da su osobe sa invaliditetom jedna od najranjivijih kategorija na tržištu rada", navodi Đurđina Mačak, Nacionalna služba za zapošljavanje.

Za poslodavce koji ipak zaposle Dejana ili neku drugu osobu iz ove kategorije, na raspologanju su programi refundacije zarada, podrška za prilogađavanje radnog mesta i pružanje stručne asistencije osobama sa invaliditetom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike