Kada će Nišlijama sa invaliditetom kilometri postati laki

Sedamdesetogodisnji Peko Ristić poslednjih dvadeset godina vezan je za invalidska kolica, a najveći od problema sa kojima se suočava je kretanje gradom. Nemar i nepažnja su dodatni problemi na koje ukazuje Marija Milanović koja je slepa od rođenja.

"Bilo bi mnogo bolje kad bi bilo govornog ili zvučnog signala koji bi nam rekao kada je zeleno svetlo. Ja bih apelovala na građane da ne kvare govorne semafore, da ih svi zajedno čuvamo", poručuje Marija Milanović iz Udruženja slepih.

"Skoro sam šetao ulicom Kosovke devojke, sada je urađen ivičnjak i trotoar. Cela je ulica asfaltirana, ali ivičnjaci su visoki, a da ne pričam o parkiranju. Kada ulazim u autobus, niko da se pomeri", kaže Peko Ristić iz Udruženja distrofičara.

Dobar deo ovih problema trebalo bi da reši projekat "Laki kilometar".

"Projektom je predviđeno da centar Niša u prečniku od jednog kilometra bude prilagođen osobama sa invaliditetom, naročito kada je kretanje u pitanju. Nijedna ulica, nijedan javni objekat neće ostati nedostupan", ističe Jordan Ivanović iz Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom grada Niša.

Iako se radi o značajnom projektu za koji je grad izdvojio 5.000.000 dinara, već neko vreme sve stoji u mestu jer se do sada na dva javna poziva nije javila nijedna firma koja bi se prihvatila ovog posla.

Kao mogući razlozi navode se unapred ugovoreni poslovi i nedostatak radne snage.

"Apelujem na sve potencijalne izvođace da se jave na javnu nabavku koju planiramo da raspišemo. Verujem da su zauzeti i da imaju ugovorene poslove, ali ćemo se svi mi koji učestvujemo u ovom projektu, posle mnogo bolje osećati", naglašava Dragana Krstić iz Kancelarije za lokalni ekonomsi razvoj.

Prema procenama, oko 30.000 ili 10 odsto Nišlija su osobe sa invaliditetom, a njihovo što bolje prilagođavanje svakodnevnom životu trebalo bi da bude zadatak svakog od nas.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike