Kad jaganjci pojeftine

Zbog vremena vegetacija kasni, pa se mnogi voćari u brdsko-planinskim krajevima pitaju kakva ih godina očekuje. Ovčarima su pri kraju zalihe sena, trava još nije dovoljno izrasla za ispašu, a još veći je problem niska cena jaganjaca.

Ovčar iz Makovišta Milorad Radovanović kaže da je potrebno dva i po do tri meseca da bi jagnje dostiglo neku kilažu za prodaju. Ističe da je koncentrat skup, kao i hrana.

"A što se tiče subvencija, to je bilo, najviše od toga ima koristi. A inače jagnjadi slabo. Ovako kao priplodni materijal isto, pre smo više prodavali, sad slaba je potražnja za tim. Prodali smo možda trideset komada, po 220 dinara. Imamo sad možda još nekih šezdeset, pa ćemo videti", kaže Milorad Radovanović.

Ministarstvo poljoprivrede angažovalo se na plasmanu žive stoke u izvoz, a dalo je i subvencije stočarima koji jagnjeće meso prodaju klanicama.

Branislav Filipović, poljoprivrednik iz Duškovaca kaže da je imao više od trideset jagnjadi.

"I sad kad je izašla određena kilaža, obično uzimaju od 25 do 35 kilograma, dalje ne može. I onda mora da daš pošto može, a to je bilo 230 dinara. Ali, opet sam prodao kako sam prodo. I sad sam predo za neke subvencije – tu je jedno otišlo samo za uverenja. Trista dinara od jagnjeta uverenje, da bi dobio dve hiljade, ako je daju", priča Branislav Filipović.

Pandemija je uticala na smanjenje potražnje, svesni su i poljoprivrednici koji se nadaju da će i tome doći kraj. Ni posećenost turističkim centrima nije mnogo doprinela plasmanu.

Cena žive vage jaganjaca kreće se od 200 do 230 dinara, izuzev na Zlatiboru gde ugostitelji plaćaju 270. Ipak i oni beleže pad prometa zbog pandemije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар