Kad droga otme najlepše godine

Nema teže bitke od one protiv droge. Sve teškoće i skrivene zamke u toj borbi najbolje znaju izlečeni narkomani. Zato, oni najpre mogu da pomognu onima koji su tu borbu tek započeli. Arsen je više od deceniju "čist", a život mu danas ispunjavaju porodica i rad sa onima koji se leče od zavisnosti.

"Kad sam počeo da osećam fizičke probleme i nedostatak finansija, koji te guraju da tražiš novac na bilo kakav način, kad je to počelo da izaziva odbijanje porodice, društva, devojke koja je shvatila o čemu se radi i koja je počela da se otklanja od mene, počeo sam da uviđam da je to jedna propast, nikakav život, tuga u svakom smislu", priča Arsen Borojević iz Centra Reto – ima nade.

Tužan je bio i Igorov put – od sportiste i dobrog učenika do narkomana. Marihuanu je probao već sa 14, a heroin sa 16 godina. Droga mu je, kaže, uzela najlepše godine. Zato svoje loše iskustvo već 13 godina deli sa učenicima širom zemlje.

"Uglavnom smo se kretali noću, potpuno sakriveni od nekog normalnog sveta i to ide nekoliko godina. Čovek ima neku lažnu sliku, međutim, kako vreme prolazi, to donosi posledice i onda zarobi osobu", kaže Igor Ćirić.

Mladi sve ranije probaju drogu, a dileri za godine ne pitaju. Već sa 12 godina probaju marihuanu, a vrlo brzo i druge psihoaktivne supstance. Samo u proteklih nekoliko meseci troje tinejdžera je umrlo od predoziranja sintetičkim drogama, koje su trenutno najpopularnije među mladima.

"Ono što mladi moraju da shvate je da se te droge prave u neuslovnim uslovima, da nikada ne znaju da li u jednoj tableti ektazija ima 25 miligrama te supstance ili 125 miligrama i da nisu svesni da mogu sa jednom tabletom da dovedu svoj život u pitanje", objašnjava Lambe Đorelijevski iz detektivske agencije Protekta.

Najčešće se droga prvi put proba u društvu, na žurkama, povremeno, uz izgovor samo još ovaj put, a onda počinje zavisnost. Problem je i što se do droge dolazi lako, a cena jedne tablete košta manje od jednog pića.

"Treba raditi u oba pravca – u smanjenju potražnje, znači prevencijom sa mladima, učiti ih da droge donose štetu opasnost, razne druge bolesti, ne samo zavisnost. S druge strane, treba raditi i na smanjenju ponude – voditi borbu na svim nivoima, od granice, preko policije, tužilaštva i sudstva protiv onih koji proizvode drogu i koji je prodaju", ističe Đorelijevski.

Od predoziranja narkoticima u SAD dnevno umre oko 200 ljudi, a samo prošle godine u toj zemlji od predoziranja opijatima umrlo je više od 72.000 ljudi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike