Jukom i NDNV o izveštaju „Media circle“

U zajedničkom saopštenju Jukom i NDNV navode da je predstavljanje Indeksa klijentelizma u medijima za 2016. godinu u Briselu održano 7. marta 2018. godine, dok je vest sa ovog događaja "Tanjug plasirao sa čak nedelju dana zakašnjenja".

Prema stavu Jukoma i NDNV, "ova činjenica podstiče na sumnju da se radi o potrebi za naknadnom interpretacijom i izvrtanjem činjenica koje ne odgovaraju stvarnosti, o čemu govori dalji sadržaj vesti".

"Naime, Tanjug je objavio vest pod naslovom ‘Sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi pogoršana, osim u Srbiji’, kojom se stiče pogrešna predstava da pomenuti Indeks govori o pozitivnoj medijskoj slici i o izvesnom progresu, iako su podaci dobijeni istraživanjem i ponderisani Indeks sasvim suprotni", ukazuju Jukom i NDNV.

"Stvarni pokazatelji merenja Indeksa", prema navodima Jukoma i NDNV, "pokazuju da Srbija stagnira u jako negativnom trendu nakon drastičnog pada zabeleženog 2015. godine, iako je on statistički prikazan kao minimalni napredak".

"Indeks za 2014. je iznosio -0,31, za 2015. -0,52, i 2016. -0,50. Merenje je za 2016. godinu pokazalo apsolutno odsustvo primene zakona koji su doneti 2014. godine i nespremnost države Srbije da primeni u praksi ono što je tada deklarativno donela kao standarde, kao i predstavljanje statističkih podatka kao napredak, bez daljeg obrazloženja podataka i mogućnosti upoređivanja", objašnjavaju Jukom i NDNV.

"Ovo stvara utisak tendeciozne proizvodnje slike koja ne odgovara stvarnosti i činjenicama", ocenjuju Jukom i NDNV i konstatuju da "tekst koji je Tanjug objavio takođe pokazuje nameru da se pogrešno interpretirani podaci iskoriste za ulepšavanje stvarnosti, koja je u medijskoj sferi danas veoma loša".

"Smatramo da je Tanjug iskrivljenim predstavljanjem podataka dobijenih istraživanjem i njihovom proizvoljnom interpretacijom potvrdio negativne procese u padu medijskih sloboda i objektivnog novinarskog izveštavanja kome prisustvujemo već duži vremenski period", naglašavaju Jukom i NDNV.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike