Jeo pljeskavicu, pričao telefonom i laktovima vozio putnike, 250 kazni za vozače autobusa

U predhodnih pet godina autobusi su učetvovali u 11.500 saobraćajnih udesa, ukupno je poginulo 146 ljudi, a 6.350 osoba je zadobilo povrede. Oko 70 odsto udesa desilo se na području Beograda i zato je ono najugoženije.

Veliki broj primedbi građana, pa i video-snimci učinili su to da policija krene u kontolu vozača gradskog prevoza u prestonici. Aktivirane su nedavno postavljene kamere i rezultati su poražavajući jer je reč o sigurnosti i do četrdesetaktak putnika.

"Pomoću video nadzora dokumentovano je 250 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača autobusa. Vozačima su u predhodnih nekoliko dana na kućne adrese dostavljni prekršajni nalozi sa pozivom", kaže Boban Milinković iz Saobraćajne policije.

Turistički autobusi najčešće krše pravila o dužini vožnje pa se takvi vozači mogu isključiti iz saobraćaja, što je neprijatno za putnike.

Kontola će biti još i biće pojačane, a neke od škola i institucija najavile su organizovan prevoz dece i đaka i za vreme raspusta. Sva vozila i vozači biće kontolisani.

U 2019. godini bilo je 18.000 pregleda, a sada su spremne i nove patrole specijalno obučene za to.

"Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je obuku za kontolu autobusa kojom će biti obuhvaćeno još 400 saobraćajnih policajaca tako da će Saobraćajna policija biti u mogućnosti da efikasno i brzo pregleda sve autobuse koji prevoze decu", kaže Milinković.

Za one koji se voze linijskim prevozom upozorenje iz MUP-a – svi autobusi koji imaju pojaseve znači za putnika da mora biti vezan.

Ko ne bude vezan biće sankcionisan, a ako neće da plati, to će morati da uradi prevoznik koji je prodao kartu i koji je dužan da upozori na to da je vezivanje obavezno.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар