Janković: Za tri dana dve žene ubijene, više povređeno

Poverenica je saopštila da se primenom Zakona i posebnih mera mora zaustaviti trend porasta nasilja nad ženama.

Poručila je i da partnersko i nasilje u porodici nije nečija lična stvar, već važno društveno i državno pitanje.

Međutim, to ne uključuje zloupotrebu informacija iz privatnog života žrtve u medijima, unižavanje ljudskog dostojanstva i kršenje Kodeksa novinara Srbije.

"Prethodnih dana svedoci smo nedopustivog i senzacionalističkog izveštavanja o pevačici Nataši Bekvalac, a u prilog tome govore i brojni komentari u pojedinim medijima i na društvenim mrežama koji relativizuju zločin iznošenjem informacija koje nisu od interesa za javnost i koje štete kako žrtvi, tako i njenoj porodici", navela je Jankovićeva.

Poverenica posebno naglašava da se mora promeniti diskriminatorni odnos i partijarhalni stav da je žena vlasništvo muškarca, iz koga proizlaze različiti oblici nasilja.

"Da bi se ova promena zaista desila, potrebno je da se svi zajedno borimo za razbijanje rodnih stereotipa, a u tom poslu mediji imaju izuzetno važnu ulogu", navela je Jankovićeva i još jednom apelovala na medije da prilikom izveštavaja o nasilju u porodičnim i partnerskim odnosima poštuju profesionalne i etičke standarde.

To, istakla je Jankovićeva, uključuje i poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve, njihove dece i porodice, bez obzira da li se radi o javnoj ličnosti ili bilo kom drugom građaninu ove zemlje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike