Janković: Nedopustiv govor mržnje episkopa Nikanora

Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo je i zakonom zabranjeno, upozorila je Brankica Janković u saopštenju.

Istakla je da je teško shvatljivo da, bez obzira na dogme i kanonska pravila, takve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv, između ostalog, širenje tolerancije i razumevanja.

Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, kaže Jankovićeva, govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Jankovićeva naglašava da posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija.

"Poštovanjem tuđih različitosti, pokazujemo i koliko poštujemo sami sebe i ono za šta se borimo i zalažemo", poručila je poverenica.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike