Jadranku je sud vratio na posao, ali ne prođu svi uzbunjivači tako

Jadranka Otašević je jedna od onih koji su odlučili da prijave malverzacije u svom kolektivu. Radila je kao profesorka na Fakultetu za specijalnu edukaciju kada je ukazala na niz neregularnosti kao što su nezakonito raspisivanje konkursa i dodavanje novih naučnih oblasti u statut fakulteta, i izgubila je posao.

"Doživela sam razne vidove pritiska i diskriminacije na poslu. Nisu mi overavali zdravstvenu knjižicu, nisu mi isplaćivali puni dohodak. Zakidali su mi platu, skidali me sa spiska na sajtu zaposlenih na Univerzitetu", ističe Jadranka Otašević.

Pravni tim "Pištaljke" pomogao joj je, nakon čega ju je sud vratio na posao. U njenom slučaju stres i sukob sa institucijama relativno je kratko trajao – 10 dana do određivanja privremene mere vraćanja na radno mesto, ali nije uvek tako brzo i lako.

Slučaj bivšeg direktora Hitne pomoći Borka Josifovskog traje već 17 godina. On se godinama borio za istinu. Posao je izgubio mnogo godina pre usvajanja Zakona o uzbunjivanju, jer je prijavio saradnju radnika Hitne pomoći i privatnog pogrebnog preduzeća. Problem još nije rešen.

U "Pištaljki" kažu da je od 2015. godine bilo 70 zahteva za uzbunjivanje. Više od polovine uzbunjivača dobilo je sudsku zaštitu.

"Mi imamo još 40 uzbunjivača koji su zaštićeni sudski – dobili su privremenu sudsku meru kojom su vraćeni na radno mesto sa kojeg su otpušteni. Imamo i uzbunjivače koji su dobili i pravosnažne sudske presude – sudovi su stali na njihovu stranu", objašnjava Vladimir Radomirović iz "Pištaljke".

Kako kažu iz "Pištaljke", u većini slučajeva nisu samo pojedinci važni, već je u pitanju interes javnosti i celog društva.

"Posebno su za nas kao građane važni oni slučajevi u kojima uzbunjivači upozoravaju na ugrožavanje ljudskih života ili životne sredine", ističe Radomirović.

Mnogo je ovakvih ili sličnih primera, kada ljudi više ne znaju kome da se obrate za pomoć. Takođe, iz "Pištaljke" navode da nema pravila u kojim strukama i na kojim pozicijama se problemi najčešće dešavaju.

Srećom, ipak postoji način, a ako je dodatno ohrabrenje, onda treba naglasiti i da je usluga "Pištaljke" ugroženima u ovom smislu besplatna.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike