Jadranka je šefica gradilišta na Zlatiboru – „kako se ona okreće, tako se i mi rotiramo“

"Radi se vink, rade se mašinske instalacije, radi se gletovanje …", tako svakodnevno Jadranka Žaknić komunicira sa investitorom, ali kao jedina žena, koja je šefica gradilišta. Kontroliše i rad građevinaca, kojima je pretpostavljena.

Građevinarstvo je zavolela uz oca, koji se protivio što je napustila studije geologije. Da nije pogrešila dokazala mu je na prvom zadatku – sanaciji letnjeg platoa bazena Tašmajdan.

"Sticajem nesrećnih okolnosti otac je pao sa visine i polomio kičmu i ja sam ostala sa tih 40 ljudi, sama na gradilištu. Možete li da zamislite kakav je to stres za mene bio i mislim da je to bilo presudno", priča inženjer Jadranka Žaknić, šefica gradilišta na Zlatiboru.

Građevinci kojima je pretpostavljena kažu da ipak postoji razlika kada im umesto muškarca, šefuje žena.

"Dobro ima razlike. Nekom muškom bi morali da nešto odbrusimo, a njoj ne možemo ništa. Mora da slušamo kako ona kaže", smatra Boško Ljubojević, građevinski radnik. 

Darko Lazović, takođe građevinski radnik kaže da je žena stub kuće ili stub gradilišta.

"Kako se ona okreće, tako se i mi rotiramo", poručuje Lazović.

Iako je od osamnaeste godine na gradilištima, Jadranka je uspela da stigne da podigne i četvoro dece, ali i da završi visoku školu i stekne inženjersko zvanje.

"A mislim da žena, žena ima mnogo bolju percepciju od muškarca i kad je žena organizovana ja mislim da je to prava stvar", ističe Žaknićeva.

Vođeni ženskom rukom građevinci rade sa manje stresa, ali motivisani više da nekom objektu udahnu život, kad je već samo majkama data mogućnost da rađaju.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике