„Ja nemam svoj program, moj program je program Crkve“ – ovako je govorio patrijarh Irinej

Put patrijarha Irineja vezan je za Prizrensku bogosloviju, gde je bio profesor, a kasnije i rektor, posle završenih postidplomskih studija u Atini. Sa te dužnosti 1974. godine izabran je za vikarnog episkopa Njegove svetosti patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog, a 1975. godine izabran za episkopa niškog.

Gotovo 35 godina patrijarh Irinej vodio je Nišku eparhiju. Tokom njegovog boravka u Nišu su obnovljene i sagrađene brojne crkve, od novog hilandarskog metoha, preko nove crkve na niškom groblju, pa sve do hrama posvećenog Svetom Caru Konstantinu i carici Jeleni, ali i brojne crkve širom eparhije niške.

Na Svetom Arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog. U besedi na ustoličenju u Sabornoj crkvi u Beogradu patrijarh Irinej je rekao.

"Kad se patrijarh bira i uvodi u ovaj Sveti tron, obično izlaže svoj program. Ja nemam svoj program. Moj program je program Crkve. Danas smo čuli u Svetom jevanđelju gde Gospod kaže: ‘Idite, propovedajte Jevanđelje, činite znamenja jevanđeljska, bolesne lečite, gubavce oslobađajte gube, slepima vraćajte vid’. Dakle, idite i čudotvorite onako kako je Gospod činio, onako kako su to činili sveti apostoli i naši mnogobrojni sveti oci", rekao je tada.

I posle izbora za patrijarha Irinej je često i rado dolazio u Niš. Ovako je govorio 2017. godine prilikom ustoličenja sadašnjeg niškog vladike Arsenija.

"Narod ove eparhije, koji je divan narod, odan svojoj crkvi, svojim svetim običajima i to je ono što nas je održalo kroz našu istoriju. Neka Gospod blagoslovi sve vas ovde prisutne, grad Niš, celu eparhiju i celu našu crkvu molitvama Svetog Save i drugih svetih ugodnika iz roda našega", poručio je tada patrijarh.

Patrijarh srpski Irinej bio je vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, 45. po redu. Preminuo je u 90. godini posle borbe sa koronavirusom.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар