Izbeglice iz Sirije zabrinute za rođake i prijatelje

Preko interneta stalno komuniciraju sa porodicom, rođacima, prijateljima i prate vesti. Najruz Mamul sa četvoro maloletne dece krenula je iz Afrina pre četiri meseca. Šesnaestogodišnja ćerka i suprug ostali su u Siriji.

"Suprug i ćerka su u jednom selu blizu Alepa, pričam sa njima, brinem, ali teško da mogu da izađu preko Turske, zatvorena je granica", kaže Najruz Mamul iz Sirije.

Svi migranti iz Sirije smešteni u prihvatnom centru u Preševu, došli su u Srbiju ove godine. Devetnaestogodišnji Sirijac napustio je domovinu u decembru. Otac mu je još tamo, a ostatak porodice u Holandiji.

"Teško je ovo čuti, imam mnogo prijatelja u Siriji i ne znam šta je sa njima, ne znam da li su živi ili ne. Ako se rat završi, želim da se vratim, ali sada je previše rano da o tome razmišljam, čini mi se da je rešenje daleko", kaže još jedan migrant iz Sirije.

Migranti kažu da se u Srbiji osećaju bezbedno. Neki žele da ostanu anonimni jer strahuju za bezbednost porodice koja je u Siriji.

"Zatražio sam azil, ali je spora procedura, nadam se da će biti brže. Želim da počnem novi život, da nađem posao, da budem aktivan", dodaje migrant iz Sirije.

U prihvatnom centru u Preševu sada je dve stotine migranata, najviše iz Avganistana i Irana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike