Izazovi za graditelje – drevni hrast, klizišta, ali i ljudska ćud

Koridoru 11 na putu se najpre isprečio jedan hrast. I to u Savincu 2013. godine.

"Neće niko da mu priđe, kažu da je gre’ota da je baksuzno odseći to drvo".

Dve godine kasnije auto-put i definitivno je odredio sudbinu drveta starog šest vekova i obima 7,5 metara.

Ni peticije građana ni protesti i parole da "hrast ne sme pasti" nisu spasili seče drvo. Tada je procenjeno je da bi njegov opstanak na Koridoru koštao koliko i najmanje četiri kilometra auto-puta.

"Od svega su svi digli ruke, konzervirati ga neće sigurno, jer on je već pustio vodu i truli ovde. Tumbaju ga sa utovarivačima sa kipovima i prenose s jednog kraja na drugi", požalio se tada predsednik MZ "Savinac" Miliša Nikolić.

Da auto-put dug 104 kilometra stigne od jednog do drugog kraja Srbije hrast je bio tek prvi izazov. Graditelji su morali da izmeste i regulišu i vodotokove.

"Izgradnjom novog auto-puta došlo je do promene uticaja podzemnih voda i nazivaju ga plavnim područjem jer moralo da se odradi dosta regulacija kako bi se regulisali vodotokovi reka Kolubara, Tamnava, Ub", objašnjava pomoćnik ministra za drumski saobraćaj, puteve i bezbednost saobraćaja Saša Stojanović.

Ništa manju glavobolju od reka majstorima nije zadavalo ni zemljište. Jedno od najvećih klizišta savladano je prošle godine kada je tunel "Brančić" konačno probijen.

Zbog pobede nad prirodom radovali su se i srpska strana i kineski partneri.

"Dragi prijatelji, čestitam vam danas ovaj veliki događaj!", poručio je tadašnji ambasador Kine Li Mančang.

I tako su se proteklih godina smenjivali događaji. Meštani su nestrpljivo čekali put ali i negodovali zbog zbog kuća, njiva, okućnica.

I taman kada je se činilo da se sve privodi kraju, deonica Ub-Lajkovac morala je iznova da se sanira.

Posle više odlaganja i probijanja rokova, kada se izborio sa svim izazovima novi Koridor Miloša Velikog spreman je da odmeni staru Ibarsku magistralu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike