Istraga protiv lekara u Rumuniji, sumnja se da su koristili pejsmejkere mrtvih pacijenata

Tužilaštvo u Rumuniji saopštilo je da je jedan od pet lekara, koji su radili u bolnici u gradu Jašiju na istoku Rumunije, priveden zbog optužbe za zloupotrebu položaja i primanje mita.

On je, navode, nadgledao mrežu od još četiri lekara koji su mu nabavljali implantate izvađene iz umrlih pacijenata, bez prethodnog odobrenja od pacijenata ili njihovih porodica.

Tužioci navode da je doktor obavio 238 operacija tokom prethodnih sedam godina, dovodeći i svoje pacijente u rizik od ozbiljnih komplikacija ili smrti.

"Veliki deo implantata koje je lekar preporučio… nisu bili neophodni i upotreba je bila zasnovana na lažnim dijagnozama ili zbog prethodno propisanih lekova koji bi pokrenuli specifične simptome", navodi se u saopštenju.

Šta je srčani implant

Implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD) je mali uređaj na baterije, koji se postavlja u grudi da bi otkrio i zaustavio nepravilne otkucaje srca (aritmija).

ICD kontinuirano prati otkucaje srca i isporučuje električne šokove, kada je to potrebno, kako bi se uspostavio redovan srčani ritam.

Zdravstveni sistem Rumunije, navodi Rojters, jedan je od najnerazvijenijih u Evropskoj uniji i opterećen je korupcijom, neefikasnošću i politizovanim upravljanjem.

Država je u poslednje tri decenije izgradila jednu bolnicu, troši najmanje na zdravstvo u EU, a desetine hiljada lekara i medicinskih sestara su emigrirali, ističe britanska agencija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike