Istoričar Ristić upozorava: Uspeli smo da obesmislimo i obezličimo stratišta i gubilišta

Istoričar Dejan Ristić rekao je za RTS da mu Dan pobede niko nije čestitao, te da je to, kako je rekao, potpuno zaprepašćujuće.

"Čini mi se da ne doživljavamo 9. maj, kao Dan pobede i poseban dan u toku godine kada treba da osetimo zahvalnost, poštovanje i ponos zbog toga što pripadamo narodu koji je u Prvom, ali u Drugom svetskom ratu, u ovom kontekstu bio na pravoj strani istorije i dao značaj doprinos na pobedi nad nacizmom i fašizmom", objašnjava Ristić.

Ističe da smo "kulturu sećanja zamenili kulturom zaborava". 

"Uspeli smo da obesmislimo i obezličimo stratišta i gubilišta, gde prolazimo kao pored turskih grobalja, to je bila prva faza. Druga faza su roštiljanje, piknici, auto-trke, sunčanja i zabavne aktivnosti na masovnim grobnicima i stratištima", ukazuje istoričar. 

Dodaje i da smo "počeli da pevamo i igramo na grobovima sopstvenih stradalnika", što je nedopustivo i zabrinjavajuće.

"Stratišta u Srbiji nose naziv spomen-park, to je jedinstveno u svetu. Aušvic nije spomen-park, ni Jasenovac. To su spomen-područja. Kada vi kažete da je nešto park, otvarate mogućnost posetiocima da se mnogo ležernije ponašaju i da osmišljavaju svoje vreme na način koji nije primeren činjenici da bukvalno hodaju po masovnim grobnicama civila", ističe istoričar. 

Pred nama je puno posla, dodaje, i kao roditelja i ljudi koji rade u prosvetnom sistemu, ustanovama kulture i sredstvima javnog informisanja da rekreiramo kulturu sećanja. 

"To možemo da učinimo ako obogatimo i objektivizujemo svoje znanje", zaključuje istoričar Dejan Ristić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike