Najbrže vesti u Srbiji

„Ima pomaka, ali LGBT osobe i dalje ugrožene“

Istraživanje je deo regionalnog projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a predstavnica njihove kacelarije u Srbiji Jelena Hadžić istakla je da je položaj LGBT osoba nepovoljan i da im je, kako je navela, ugrožena sigurnost.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović istakla je važnost izneštaja o stanju LGBT osoba, jer "skenerski prikazuje još uvek težak položaj pomenute populacije", ali mora se priznati, naglašava, da ima pomaka i promena izvesnih propisa koji olakšavaju status LGBT osoba.

Izvršna direktorka Saveza za jednaka prava Dragana Todorović istakla je da u Srbiji postoji dosta dobro zakonodavstvo, ali da ti zakoni moraju da se primenjuju da bi imali smisla, jer za instutcije oko 90 odsto problema ostane neprimećeno.

"Između zakona i stvarne situacije na terenu veliki je jaz. Istraživanja iz 2015. i 2017. godine pokazuju alarmantnu situaciju koja kao da se pogoršava. Čak 60 do 70 odsto ljudi misli da je homoseksulanost bolest, 30 odsto LGBT osoba je doživelo nasilje, a 60 odsto je diskriminisano. Zato treba raditi na menjanju svesti i kulture društva" naglasila je ona.

Ono što nedostaje u insitucionalnom smislu, precizira Todorovićeva, jeste zakon o rodnom identitetu i zakon o rodnim zajednicama.

"To mogu da objasnim i na svom ličnom primeru. Živim sa ženom koja iz prethodne zajednice ima dvoje dece. Ja učestvujem u njihovom vaspitanju brinem o njima, ali u pravnom smislu, ja ne postojim", navela je Todorovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike