Ima nas osam milijardi – koliko je to dostignuće uspeh, a koliko upozorenje

Posle kratke nedoumice da li je osmomilijarditi Zemljanin rođen u Aziji ili Evropi, naša planeta, više od deset sati nosilac je novog rekordnog broja stanovnika.

Osmomilijarditi stanovnik je devojčica Vinis, rođena na Filipinima. Ubrzo joj se pridružio dečak Elias iz Berlina.

Srećan rođendan osmomilijarditoj bebi poželela je Šarite univerzitetska bolnica.

Na planeti je 1800. godine živelo milijardu ljudi. Dve milijarde dostigli smo već 1930. a samo tri decenije kasnije na Zemlja je imala tri milijarde stanovnika.

"Sa jedne strane je visok porast u jednom delu sveta i delove Evrope i posebno regiona kao što je naš koji se suočava s potpuno drugim procesom a to je smanjenje i starenje stanovništva i kada tako sagledate situaciju vidite da ta brojka od 8 milijardi dosta toga krije", kaže Vladimir Nikitović, demograf.

Nije ni Balkan bio izuzet kada je o planetarnom prebrojavanju reč.

Dva puta se naš region upisao na mapu rođenja jubilarnih beba – peto milijardite u Zagrebu 1987. i 12 godina kasnije šestomilijardite u Sarajevu. Te 1987. održavala se i Univerzijada u Zagrbu a SFRJ je od Ujedinjenih nacija dobila ovaj uređaj – brojač stanovnika planete i nekadašnje zajedničke države.

Prema podacima Ujedinjenih nacija svetska populacija raste najsporijim tempom od 1950. pa se nova milijarda očekuje do 2050. godine.

"Ono što je osnovna poruka iz naše organizacije, to je da je ova brojka veliki uspeh, budući da je porastao bolji životni standard, produžen životni vek, kvalitetniji su zdravstvena zaštita i usluge. Tako da je ovo podatak na koji treba da gledamo sa ponosom", rekla je Borka Jeremić, šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji.

"Za mene je strašnija informacija da od tih 8 milijardi gotovo milijardu živi na ivici gladi i u jako lošim uslovima i to je poruka koju bih ja kao demograf saopštio povodom 8. milijarditog stanovnika na Zemlji", kaže Nikitović.

Procena je da će Indija 2050. biti najmnogoljudnija zemlja dok je sadašnji šampion po broju stanovnika Kina. Za Srbiju – u naredne tri decenije ostaćemo bez petine stanovništva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike