Igre izazova vrebaju na internetu – kako zaštiti decu

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, gostujući u "Jutarnjem programu", rekla je da ministarstvo reaguje konstantno na pojavu ovih vrsta izazova i igrica na internetu već tri godine, otkad postoji i radi Nacionalni centar za bezbednost dece na internetu.

"Nažalost, ove igre izazova nisu ništa novo, poznate su nam i očigledno da postoje neki vremenski periodi u kojima neke igre postaju ponovo aktuelne. Mi smo svakodnevno u kontaktu sa građanima, MUP-om, Tužilaštvom i reagujemo svaki put kada imamo prijavu koja ukazuje na elemente krivičnog dela", navela je Matićeva.

Nacionalni centar je za tri godine imao oko 18.500 poziva i formirana su 242 predmeta od kojih je veliki broj imao elemente krivičnog dela i oni su u proceduri.

Najsvežiji pirmer je od pre par dana koji je prijavljen Nacionalnom centru. Reč je o lažnom profilu bolesne dece kada je zloupotrebnjen žiro račun.

"Svedoci smo da neko koristi najveće tragedije da bi stekao materijalnu korist i pri tome deca su bila ta koja su korišćena posredno. Interesantno je da se u poslednje vreme, od proglašenja vanrednog stanja i pandemije kovida 19, kada su deca sve više usmerena na internet i društvene mreže, sve više imamo prijave ovog tipa gde se deca i njihovi nalozi koriste za određene finansijske prevare", objašnjava državna sekretarka.

Više prijava lažnih igrica "Plavi kit" 

Surova igrica "Plavi kit" koja navodi decu na destrukciju, na sreću nije se pojavila u Srbiji, ali prošle nedelje kontakt centar je primio više prijava lažnih igrica "Plavog kita".

Opasna je i igrica "Momo", koja zastrašuje decu putem horor lutke japanskih umetnika.

Ukazala je da ovaj slučaj nije prijavljen Tužilaštvu zato što nema elemenata krivičnog dela, odnosno roditelji i deca su odreagovali u skladu sa onim što godinama se savetuje. "Došlo je do mejla, ali bio je blokiran", dodala je Matićeva.

"Roditelji su jako važna karika u lancu odbrane koji vrebaju na internetu i osnovna stvar u prevenciji je da se moramo edukovati. Mi smo imali obuke i imamo saradnju sa pedijatrima kada govorimo o uticaju na zdravlje ovakvih igrica. Pogotovo kod igrice ‘Momo’ deca imaju jako puno problema, jer je napravljena tako da im uznemirava psihu", ističe Tatjana Matić.

Prema njenim rečima, ključno je da deca imaju poverenje u roditelje ili neku drugu odraslu osobu sa kojom mogu da podele strahove kako bi moglo dalje da se deluje preventivno. Ima, nažalost, sve više primera zavisnosti.

Zastrašujući primeri iz Nacionalnog centra

Emina Beković iz Nacionalnog centra za bezbednost dece kaže da su imali poziv majke osmogodišnje devojčice kojoj su drugari u školi pokazali slike lutke "Momo", igrice. Majka se požalila da dete nije moglo celu noć da zaspi, jer joj je slika lutke bila pred očima. Devojčica nije smela da ostane sama kod kuće. Nije znala za igricu niti je učesnik igrice.

Zastrašuje slučaj i jednog roditelja koji nam se požalio da njegov sin od šeste godine igra agresivne igrice pucanja, ratovanja i koji je u svojoj 11 godini dobio epilepsiju, priča Emina Beković. Posle ispitivanja ustanovilo se da je jedan od uzroka bila igrica.

U trećem primeru, navodi Bekovićeva, javila se i jedna majka devojčice od 16 godina koja je napustila školu jer, kako kaže, škola je dosadna, a mnogo je lepše ispred ekrana. Ona sebe naziva "gejmerkom", igra igrice i toliko je to uzelo maha da devojčica ne može da zaspi pre nego što uzme tabletu za spavanje.

Oštre kazne za kreatore igrica, posebno kada su deca u pitanju

Posebni tužilac za visoko tehnološki kriminal Branko Stamenković kaže da ukoliko neko lice pomaže ili navodi drugo lice na izvršenje samoubistva, bez obzira da li je došlo do samoubistva, to lice će biti krivično sankcionisano sa vrlo ozbiljnim kaznama, posebno kada su deca u pitanju. 

Prema njegovim rečima, ako je dete pokušalo izvršenje samoubistva, lice koje je dete na takav čin navelo može biti kažnjeno kaznom zatvora od najmanje deset godina, pa čak i doživotnom kaznom zatvora. 

"Moj apel roditeljima i zakonskim starateljima je da hitno kontaktiraju MUP Republike Srbije, Tužilaštvo, koje je dežurno 24 časa tako da će naša reakcija biti momentalna u ovakvim slučajevima", kaže Stamenković.

Što se tiče potencijalnih izvršilaca ovakvih krivičnih dela, moj apel je da ne smatraju zato što je nešto izrečeno na internetu i putem društvenih mreža da to neće biti otkriveno i kažnjeno, poručuje tužilac za visoko tehnološki kriminal.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike