I latinski može uticati na karijeru – zašto je za maturante važan test profesionalne orijentacije

Maturanti srednjih škola se već uveliko spremaju za prijemne ispite na fakultetu i veći deo se njih i odlučio, a mlađi maturanti mogu da pristupe Vodiču za osnovce za izbor zanimanja i planiranje karijere posle osnovne škole.

Ivana Božić kaže za RTS da je veoma važno za đake da budu obavešteni o zanimanjima i dostupnim obrazovnim profilima.

Mnogi bi osmaci i znali šta da upišu, a pošto oni imaju listu želja, tu Vodič može biti od pomoći čak i ako znaju šta žele da upišu.

Kako zakazati testiranje 

"Oni će se vrlo lako snaći i pronaći ono što ih zanima. Kada popune taj upitnik, veb aplikacija vraća one neke smerove, na primer srednjeg stručnog obrazovanja koji bi ih mogli zanimati i o kojima treba detaljnije da se raspitaju. Tu će dosta saznati i o nekim grupama, oblastima rada, koje su poželjne osobine za rad u nekom zanimanju", objasnila je Božovićeva.

Što se zakazivanja testiranja tiče, navodi da postoje kontakti na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Ide se na kontakte, filijale i tu će se videti spisak gradova i profesionalna orijentacija i planiranje karijere i onda uspostaviti kontakt sa psiholozima", navela je ona.

Ukazuje i da je sada ogromno interesovanje za testiranje i da učenici treba da budu strpljivi.

Mlađim maturantima savetuje da prvo pristupe onlajn alatu.

Prošle godine je kroz testiranje psihološke podrške prošlo 2.200 učenika osmog razreda, a završnih maturanata srednje škole 1.600.

Često ih, kaže, preporuče roditelji kad je bilo starije dete na testiranju onda dođe i i mlađe.

Kako izgleda samo testiranje

Božovićeva naglašava da s učenicima rade isključivo psiholozi za profesionalnu orijentaciju, a samo testiranje može trajati od dva do tri sata, a nekad i duže. Potom sledi i savetodavni razgovor planiran nekog drugog dana.

Kada je razgovor s učenikom osmog razreda, uključen je i roditelj, ali se trude da razgovarom bude najpre, nasamo s mladom osobom.

Može da se desi da je učenik zainteresovan za jedno zanimanje a da procenta talenta pokazuje nešto sasvim drugo, ali se, kako je objasnila, nikada ne gledaju tako "kruto" rezultati  testova.

"Najpre gledamo čime se mlada osoba bavi i šta nam ona saopšti o svojim interesovanjima.  Gledamo da sve to uzmemo u obzir i ako se testovi ne uklapaju rezultati testa sa tom prvom željom da skrenemo pažnju na neke druge oblasti interesovanja", rekla je Božovićeva.

I latinski može uticati na karijeru

Ukazuje da danas treba gledati široko na karijeru i voditi računa, pratiti i osluškivati svoja interesovanja, ali i tržište i nove tendencije i u tome naći neki balans.

Takođe, smatra da treba imati u vidu da naša razna interesovanja i saznanja jednog dana mogu biti iskorišćena za nešto drugo.

"Možda se nekome čini da mu latinski jezik nikad neće biti koristan. Nikad se ne zna gde sve može latinski da bude iskorišćen. Evo imamo primer Konstrakte. Nešto što učimo u školi, može da se desi da to jednog dana upotrebimo za neku kreativnu ideju, za nešto što će biti naša karijera", poručila je Božovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike