I dronovima protiv ambrozije u Beogradu

Vremenske prilike ovog leta pogodovale su rastu ove biljke tako da je ove godine monitoringom obuhvaćeno 160 hektara, dok je prošlog leta 80 hektara, rekao je Andrija Mladenović u razgovoru za RTS.

"Predviđamo da ćemo uništiti ambroziju na 60 hektara. Do sada je urađeno više od 70 hektara monitoringa, a tretiramo više od 23 hektara", rekao je Mladenović.

Napomenuo je da su veliki problem privatne parcele na koje se ne može ući bez dozvole vlasnika, a kazne inspektora, kaže, nisu dovoljne da ljudi reaguju i unište ambroziju na svojim posedima.

Mladenović je dodao da je svakog dana angažovano pet ekipa na terenu, da se stanje snima i dronovima i da je taj sistem dao dobre rezultate. 

"Apelujemo na sugrađane da ‘Beokomu’ ili Zavodu za biocide prijave površine pod ambrozijom, a mi ćemo ih uništavati čupanjem i hemijskim tretiranjem", rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Mladenović je naglasio da hemijska sredstva koja se koriste nisu štetna za ljude i životinje, ali i apelovao na građane da vlastitim primerom doprinesu borbi protiv ove visoko alergenske biljke.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike