Humanitarni koncert srpskih padobranaca za obnovu ruske crkve

Rusku crkvu u Beogradu sagradili su emigranti iz Rusije 1924. godine, a kraljevska porodica Karađorđević i vlada u Beogradu obezbedili su finansijsku pomoć u izgradnji.

Oštećena je tokom bombardovanja Jugoslavije 1999, a posle godinu dana počela je obnova. Devetnaest godina kasnije, nedostaju sredstva da se radovi privedu kraju.

"Moramo da učvrstimo temelje hrama jer su nam se pojavile pukotine u priprati. To je jedan ozbiljan zahvat koji podrazumeva da se obezbedi takva statika da vernici mogu da bezbedno u dužem periodu dolaze svakodnevno na bogosluženja u hram. A drugi zadatak je uvođenje savremenog sistema ventilacije koji je potreban, a treća stvar je dar koji smo dobili od srpske države koja je obezbedila sredstva da se freskopiše", ističe protojerej Vitalij Tarasjev, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu.

Radove su odlučili da ubrzaju veteranski padobranci elitnih srpskih specijalnih snaga 63. vazduhoplovne brigade koji su organizovali veliki humanitarni koncert pod motom "Hvala vam za crkvu Svetog Save", i tako zahvalili Rusiji i Rusima.

"Najčešće u tim našim ljudskim, međuljudskim odnosima i vezama mi ostajemo nemi na neke stvari koje neko nama čini, ali iz ljubavi koju osećamo koju nama ruski narod i ruska crkva, ruska država daje ovo već nekoliko vekova pruža našoj crkvi, našoj državi, našem narodu kao znak blagodarnosti. Naša zajednica, naše crkve i naš narod upravo na ovaj način, jedan skroman način, pokušava da se zahvali i svakom Rusu ponaosob", napominje protojerej Nebojša Topolić, starešina Bogorodičine crkve u Zemunu.

Dobrotvorni koncert biće održan u Kolarčevoj zadužbini u utorak. Sa publikom će se družiti brojni izvođači, među njima i Slobodan Trkulja, kao i hor Kosovski božuri.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike