Završnica suđenja pripadnicima JSO 8. i 9. aprila

Nakon izlaganja završnih reči Tužilaštva za organizovani kriminal, optuženih i njihovih branilaca, sud će zakazati izricanje prvostepene presude gotovo 16 i po godina od spornih događaja, za koje optuženi od početka tvrde da su predstavljali njihov protest a ne pobunu.

U ovom slučaju optuženi su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija, bivši komadanti JSO Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić.

Oni u požarevačkom zatvoru Zabela izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Pored njih, optuženi su bivši pripadnici JSO Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković koji se brane sa slobode.

Medicinskim veštačenjem koje je danas predstavljeno ocenjeno je da Maričić nije sposoban da prati suđenje.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na auto-putu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom auto-puta kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost JSO za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim odbranama mahom tvrdili da je Jedinica bila obmanuta jer je uhapsila braću Banović, koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se njeni pripadnici ne koriste za privođenje haških optuženika.

Komadantima JSO je navodno rečeno da su u pitanju opasni kriminalci koji će pružati otpor i da niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike