Zaplenjeno 100.000 evra na tri granična prelaza

Najveći prekršaj dogodio se na niškom aerodromu u večernjim časovima 16. jula nakon što se jedan putnik koji je doputovao iz Bazela uputio ka zelenom kontrolnom prolazu sugerišući na taj način da nema ništa da prijavi, saopštila je Uprava carina.

Tridesetjednogodišnji putnik je, međutim, u ručnoj torbici nosio tri novčanika u kojima su carinski službenici u saradnji sa policijom otkrili preko 44.000 neprijavljenih švajcarskih franaka.

Dva novčanika su sadržala švajcarske franke – u jednom je pronađeno 50.000, a u drugom 5.400 švajcarskih franaka, dok se u trećem nalazilo 110 evra.

Putniku je vraćen iznos od 10.000 evra, dok je iznos od 44.400 franaka i 110 evra, kojima je prekoračen dozvoljeni limit, privremeno zadržano do okončanja postupka.

Na prelazu Kaluđerovo ka Rumuniji 17. jula su neprijavljene devize otkrivene kod putnika u "jaguaru" nemačkih registarskih oznaka. Njime je iz Minhena ka domovini putovao nemački državljanin rumunske nacionalnosti koji je sa sobom nosio sumu od 35.800 evra.

Kako nije posedovao potvrdu o unosu stranog novca, vraćena mu je suma od 10.000 evra za koju nije imao obavezu da je prethodno prijavi, dok je preostalih 25.800 privremeno zadržano. 

Neprijavljeni švajcarski franci otkriveni su i na severu zemlje, na ulaznoj strani prelaza Horgoš, kada je u ponoć 17. jula na red za kontrolu stigao “BMV X5“ austrijskih registracija kojim su ka Srbiji putovali muškarac i žena.

Oni su carinicima prijavili dozvoljeni iznos novca, ali je detaljnim pregledom utvrđeno da se kod 51-godišnje Novosađanke koja je putovala na mestu suvozača nalazi još 20.000 neprijavljenih švajcarskih franaka.

Na istom prelazu, takođe oko ponoći, na red za kontrolu stigao je i "mercedes benc" nemačkih registracija kojim je iz Nemačke ka Turskoj putovao stariji bračni par turske nacionalnosti sa nemačkim državljanstvom.

Na pitanje carinskih službenika koliko novca sa sobom nose, putnici su odgovorili da svako od njih ima po 10.000 evra, a da je sav novac smešten u ženinoj tašni.

U pomenutoj torbici se međutim nalazilo 32.300 evra spakovano u koverte, pa je supružnicima vraćeno po 10.000 evra, dok je neprijavljeni deo navca iznad dozvoljenog limita privremeno zadržan do okončanja postupka protiv 63-godišnjeg vozača.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike