Viši sud: Vukotić može da bude izručen Crnoj Gori

Viši sud je potvrdio da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Jovana Vukotića Crnoj Gori. 

"Postupajući po nalozima iz rešenja Apelacionog suda u Beogradu od 31. oktobra, krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, na sednici veća održanoj 18. novembra, donelo je rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pravosudnim organima Crne Gore okrivljenog Vukotić Jovana, radi vođenja krivičnog postupka pred Višim sudom u Podgorici zbog krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju iz člana 144 stav 1 tačka 8 u vezi člana 20 i člana 23 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore", precizira se u saopštenju.

Iz Višeg suda dodaju i da je protiv navedenog rešenja dozvoljena žalba Apelacionom sudu u Beogradu, a preko ovog suda u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prethodno 13. novembra prvostepeno rešenje kojim je bilo utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje Crnoj Gori Kotoranina Jovana Vukotića (38) koja ga traži zbog pokušaja ubistava i držanja oružja.

Tom odlukom je naloženo Višem sudu u Beogradu da ponovo odluči o zamolnici Crne Gore i otkolni nepravilnosti iz ukinute odluke.

Crnogorske vlasti Vukotića traže zbog krivičnog postupka za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljeno nošenje oružja, a veruje se da je on visokorangirani pripadnik kriminalnog "škaljarskog klana" iz tog grada.

Inače, ovaj Kotoranin, koji ima državljanstvo i Srbije i Crne Gore, u Srbiji izdržava kaznu od 15 meseci zatvora zbog posedovanja falsifikovanog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike