Uhapšene četiri osobe zbog sumnje na pranje novca

Kako se navodi, uhapšeni su M. K. (1960), odgovorno lice preduzetničke radnje "Kocit", D. O. (1957), faktički vlasnik nekoliko privrednih društava, M. B. (1953), formalni vlasnik istih i, knjigovođu u tim privrednim društvima M. T. (1973).

Ističe se da se oni sumnjiče da su kao grupa u periodu od septembra 2019. do septembra 2022. godine izvršili prenos novca u ukupnom iznosu od 24.703.881 dinara u nameri da prikriju ili lažno prikažu nezakonito poreklo novca koji su koristili.

"Sumnja se da je D. O. organizovao ovu grupu u kojoj je svaki član imao svoju ulogu. On je osnovao privredno društvo, zatim je angažovao M. B. od koga je zahtevao da sukcesivno osniva druga privredna društva na svoje ime, i koji je dobijao mesečnu naknadu od 200 evra. M. T. je bila ovlašćena, kako se sumnja, za otvaranje računa kod poslovnih banaka, kao i za sačinjavanje i overu fiktivnih faktura kao da su privredna društva izvršila prodaju i isporuku robe – raznih metalnih proizvoda preduzetničkoj radnji ‘Kocit’, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je prilikom uplate novca od strane "Kocita", M. T. podizala gotov novac, pri čemu je deo zadržavala za sebe, a veći deo novca preko D. O. je dat M. K. koji je znao da
privredna društva kojima je uplaćen novac od strane preduzetničke radnje "Kocit" nisu istom prodavala niti isporučivala robu.

"Protiv M. K. je podneta i krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost na taj način što je izbegnuto plaćanje javnih prihoda u iznosu od 2.660.244 dinara za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije", dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a navode da je pretresom stanova i drugih prostorija osumnjičenih na više lokacija u Nišu pronađeno i oduzeto 1.299.000 dinara, 20.069 švajcarskih franaka, fiktivna dokumentacija, pečati, mobilni telefoni i laptop računar.

Kako se ističe, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike