U Prištini ispitan još jedan svedok u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Naveo je da mu je pre no što je saslušan kod tužioca, policajac F. G. rekao "učini nam, učinićemo ti", te da je nakon toga pristao da učestvuje u istrazi.

Upitan na koji je način shvatio ponudu policajca i zašto je nakon toga dao izjavu tužiocu, B. B. je odgovorio da je njegov uslov bio da mu se vrati telefon sa kibernetičkog ispitivanja, a da će on da pomogne u istrazi oko ubistva.

Svedok tužilaštva B. B., četvrti ispitan tokom dosadašnjeg suđenja, na salušanju u osnovnom sudu u Prištini predstavio se kao novinar srpskih i albanskih medija, jedno vreme agent kosovske bezbednosne agencije i službenik kosovskog "Telekoma" na severu KiM.

Dodao da je od ranijeg iskaza odustao i zato što je njime "napao Beograd a da danas nema takvo mišljenje".

Advokat Dejan Vasić ocenio je da je "današnji svedok, apsolutno nebitan za predmet, ali da je otkrio da je tužilaštvo na nezakonit način sprovodilo istragu".

"Svedok je danas pričao o svojim kontaktima sa glavnim tužiocem u to vreme, sa policajcima koji su ga nagovarali, koji su mu nudili pomoć ne bi li on dao nekakvu izjavu specijalnom tužilaštvu, i čini mi se kako suđenje odmiče pokazuje nekorektno postupanje specijalnog tužioca koji je prethodno vodio taj predmet u odnosu i na okrivljene i na rasvetljavanje samog ubice", rekao je Vasić.

Vasić tvrdi da "četiri saslušana svedoka nisu kazali ništa ni o ljudima koji su optuženi ni o ubistvu uopšte", uz utisak da se na glavnom pretresu vrše istražne radnje, a ne utvrđuju činjenice i dokazi.

Advokatica Jovana Filipović, takođe tvrdi da je na osnovu izjava svedoka tužilac prikupljao dokaze o ubistvu Olivera Ivanovića prikupljani na nezakonit način.

"Sve ukazuje na to da je tužilaštvo prikupljalo izjave suprotno takona o krivičnom postupku. Svedok je danas to potvrdio. O tome treba da vodi računa tužilaštvo i sud po službenoj dužnosti", kazala je Filipovićeva.

I advokat Mahmut Haljimi rekao je da dosadašnji svedoci nisu bili u stanju da "daju trunku dokaza radi utvrđivanja istine i u pravcu tvrdnji i dispozitiva optužnice".

"Nijedan svedok nije bio u stanju da da nijedan miligram, tužilac nije mogao da izvuče iz izjava takvih svedoka bilo šta u pravcu utvrđivanja dispozitiva optužnice koja se optuženima stavlja na teret i smatram da optuženi ni krivi ni dužni leže u pritvoru", dodao je Haljimi.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred sedišta GI "Sloboda, demokratija, pravda", koju je osnovao i vodio.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. Decembar ove i 18, 19 I 20 januar sledeće godine ispitivanjem novih svedoka. Saslušanje svedoka počelo je krajem avgusta ove godine. Na spisku za saslušanje je 28 osoba.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар