Tužilac traži po osam godina zatvora za navijače Zvezde zbog napada na kombi

Šest osumnjičenih navijača FK Crvena zvezda, od kojih je jedan maloletan, uhapšeno je zbog napada na kombi koji je prevozio navijače FK Partizan, posle derbija 16. aprila, kod sela Markovac, opština Mladenovac.

Optužnim predlogom se V. M. (25) iz Mladenovca, B. N. (35), I. M. (31), T. A. (19) i M. S. (21) svi iz Beograda, stavlja na teret da su svesni svog dela, u uračunljivom stanju, sa umišljanjem izvršili krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i izazivanje opšte opasnosti, saopštilo je VJT u Beogradu.

Za sve okrivljene tužilaštvo je sudu predložilo da ih osudi na jedinstvenu kaznu od po osam godina zatvora, kao i novčanu kaznu od po 400.000 dinara.

Tužilaštvo je sudu predložilo da svima izrekne meru bezbednosti – zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama u trajanju od po pet godina, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Za svu petoricu okrivljenih tužilaštvo je predložilo sudu i da im produži pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo, imajući u vidu da su optuženi za krivično delo sa izraženim elementima nasilja, da su izazvali opasnost po život i telo devet mladih ljudi, koji su zahvaljujući neverovatnoj sreći pretrpeli lake telesne povrede i nisu odleteli u vazduh zajedno sa kombijem, koji je eksplodirao.

Svi osumnjiceni na saslušanju su se branili ćutanjem, odnosno iskoristili zakonsko pravo da ne iznose odbranu pred postupajucim tužiocem.

Optužnim predlogom osumnjičenima se stavlja na teret da su 16. aprila oko 22 časa, zajedno sa više NN, nakon derbija između FK Crvena zvezda i FK Partizan, u ataru sela Markovac, kao navijači Crvene zvezde, preprecili put kombiju koji je prevozio navijače protivničkog tima.

Po izlasku iz svojih vozila, osumnjiceni su stavili maske na lica i kapuljace na glave i krenuli prema kombiju.

Kamenicama i drugim predmetima su razbili sva stakla na kombiju, a potom ubacili zapaljene baklje u unutrašnjost kombija.

Pritom je jedan NN napadač kroz polupan prozor palio tapacirani krov u kombiju.

Pošto je zapaljena unutrašnjost kombija, u kojem je bilo devet oštećenih, oni su pokušali da napuste vozilo, ali im je jedan od NN napadača to onemogućavao, držeći vrata vozila sa spoljne strane.

Kombi se zapalio od ubačenih baklji, nakon čega su napadaci otišli, a oštećeni su uspeli da napuste kombi i pobegnu u obližnju njivu.

Vozilo koje je bilo zahvaćeno vatrom ubrzo je eksplodiralo. U ovom incidentu četiri osobe iz kombija zadobile su lake telesne povrede.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike