Tejić priznao ubistvo u garaži u Belvilu, ostali optuženi poriču

Lazar Tejić (23), optužen kao neposredni izvršilac ubistva, priznao je da je on ubio Bojana Mirkovića, dok su ostali optuženi negirali svaku povezanost sa tim krivičnim delom.

Tejić je na optužnici tek treći po redu, a pre njega detaljno su odbranu izneli prvooptuženi Bojan Kovačević, inače Tejićev očuh, i Ivan Nikčević, koji je prema optužnici nabavio GPS uređaj kojim je Mirković praćen nekoliko dana pre ubistva.

Kovačević je negirao da ima bilo kakve veze sa tim ubistvom, tvrdeći da od optuženih poznaje samo Tejića, koji je sin iz prvog braka njegove žene Jelene Tejić.

On je sudu ispričao da je sa Jelenom od 2018. godine, a da je Lazara upoznao 2019. kada je Lazar izašao iz zatvora.

Na molbu supruge svuda je vozio Lazara po gradu, kao i njegovu sestru Nađu, Jeleninu ćerku, Jelenu i treće dete Helenu.

"Oni su moja porodica i ja sam ih vozio svuda da ne bi išli autobusima zbog korone", rekao je prvooptuženi za ovo ubistvo.

Do ubistva je Lazara, kako je naveo, vozio više od 100 puta svuda po gradu, od toga pet-šest puta na Novi Beograd.

Kovačević je detaljno objašnjavao i šta je radio 4., 9., 12. i 16. novembra 2020. godine, dana koji su ključni u optužnici, a tiču se pripreme ubistva Mirkovića i Lazarevog pokušaja bekstva.

Za dan ubistva, konkretno, tvrdio je da je ceo dan bio u Smederevskoj Palanci gde je sa kumovima kupovao belu tehniku "jer može na rate", a kaže da poseduje i račun kao dokaz.

Nakon njega odbranu je izneo Nikčević koji poseduje firmu za prodaju takozvane "Spy" opreme za ajfon telefone, a pre ovoga je u 10-15 navrata nabavljao i prodavao GPS trakere, uređanje za praćenje, mahom, kako je rekao, ljubomornim muževima koji prate svoje žene.

On je na početku izjavio saučešće porodici ubijenog Mirkovića, sa kojim je, kako je naveo, bio dugogodišnji prijatelj i na čijoj je adresi bio prijavljen nako vreme zajedno sa bivšom ženom.

Na pitanje tužioca, zašto kao dugogodišnji prijatelj Mirkovića nije išao da izjavi saučešće porodici odmah nakon ubistva, već to čini tek sad na suđenju (on je uhapšen desetak dana nakon ubistva) Nikčević je odgovorio da to nije želela njegova bivša supruga, pa da je hteo da to učine zajedno posle sahrane.

Sa Mirkovićem se, kaže, viđao u istoj teretani, a poslednji put ga je video krajem oktobra ili početkom novembra 2020.

U nastavku suđenja, odbrane treba da iznesu Tejić, kao i optuženi Dušan Kokoruž i Filip Ivanović.

Ivanović se tereti za pomaganje u izvršenju ovog krivičnog dela, a ostala čevtorica za saizvršilaštvo u teškom ubistvu Mirkovića.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna od najmanje 10 godina zatvora, a kao najviša im se može izreći i doživotni zatvor.

Tejić je optužen i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Svi optuženi su uhapšeni desetak dana nakon ubistva, i dalje se nalaze u pritvoru.

Istraga protiv njih je sprovedena zbog sumnje, da su Kožuh, Tejić, Kovačević i Nikčević po prethodnom dogovoru, učestvovali u ubistvu Mirkovića.

Nadležni organi pronašli su oba pištolja iz kojih je pucano na Mirkovića, bicikl kojim je neposredni izvršilac došao na mesto izvršenja i kojim se posle udaljio.

Takođe je pronađen GPS uređaj koji je korišćen za praćenje Mirkovića pre ubistva.

"Biološki tragovi i vremensko-prostorna analiza potvrđuju umešanost svih okrivljenih", istaklo je ranije tužilaštvo.

Mirković je prilikom ubistva kod sebe imao lažna dokumenta na drugo ime.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар