Svi optuženi za „Jovanjicu 2“ negirali krivicu

Ročište je u skladu sa zakonom održano bez prisustva javnosti, a pored kratkog izjašnjenja optuženih da "nisu krivi", postupajući tužilac je pročitao samo dispozitiv optužnice.

Tužilac je, prema saznanjima Tanjuga, rekao da će dokazne predloge optužbe predstaviti na glavnom pretresu (suđenju), kojem će javnost moći da prisustvuje.

Nastavak ročišta planiran je za četvrtak, 17. jun, kada bi branioci optuženih trebalo da govore o svojim dokaznim predlozima u korist obrane.

Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak suđenja koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

Takođe, odluka o spajanju dva postupka "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2" trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno ročište.

Pored Koluvije, koji se tereti kao organizator te grupe, optuženi su i A.T, B.R, R.B, M.K, S.V, Z.B, M.T. i S.M.

Koluvija je i dalje u pritvoru, S.V. je u bekstvu, a ostali optuženi se brane sa slobode.

Prvooptuženi P.K. u oba procesa

U procesu "Jovanjica 1" prvooptuženi je takođe P.K, i tu se tereti kao organizator kriminalne grupe koja je nelegalno proizvodila marihuanu radi dalje prodaje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za "Jovanjicu 2" protiv Koluvije i ostalih koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju Jovanjica.

Koluvija se tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga sudi u postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine – Jovanjica 1.

Svi osim Koluvije brane se sa slobode, jer im je pritvor ukinut 18. septembra.

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku "Jovanjice" dok je uzgajao više od tone marihuane pružali bezbednosnu i logističku podršku tako što su mu dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, te falsifikovanu dokumentaciju o tome da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Koluviji i još osmorici okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na "Jovanjici" počelo je u oktobru 2020. godine.

Odbrana Predraga Koluvije temelji se na tome da su biljke koje je gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana, kako to tvrdi Tužilaštvo.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike