Srpsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu za akciju „Oluja“ – ko se nalazi na njoj

Trinaestoro srpskih civila, od kojih šestoro dece, poginulo je u dva dana, u izbegličkoj koloni koja je već napustila Hrvatsku i prešla na teritoriju BiH. Pred 27. godišnjicu zločina, potencijalni nalogodavci akcija iz vazduha su na optužnici srpskog pravosuđa.

"Hrvatski migovi su u dva navrata nadletali tu izbegličku kolonu vrlo nisko, u prvom nadletanju im je sasvim bilo jasno da su u pitanju civili, žene i deca. U drugom naletu, kad su posve sigurni bili da se radi o civilima, oni su svejedno u drugom naletu tu kolonu napali", navodi Eugen Jakovčić iz Srpskog narodnog veća.

Za to, srpsko tužilaštvo tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. Optužnicu treba da potvrdi Viši sud u Beogradu, zbog čega Tužilaštvo za ratne zločine još ne želi detaljnije da je komentariše.

"Kako se u konkretnom slučaju radi o optužnici koja nije postala pravnosnažna, nismo u mogućnosti da Vam odgovorimo na postavljena pitanja imajući u vidu da krivični postupak u ovoj fazi nije javan", navode iz Tužilaštva.

"Samo četiri presude 27 godina nakon ‘Oluje’"

U mogućnosti da optužnicu komentariše, zato, jeste predsednik hrvatske vlade.

"Koliko ja shvaćam riječ je o predmetu koji bi trebao biti vezan za teritoriju Bosne i Hercegovine. Tu je već problem tog pitanja nadležnosti tijela Srbije za bilo što što je vezano za teritoriju van Srbije. Mi smo stalno tu temu dizali i govorili da je to neprihvatljivo. Ako što dođe mi ćemo štititi hrvatske vojnike i branitelje", navodi Andrej Plenković, predsednik Vlade Hrvatske.

Da Hrvatska nema nameru da izruči bilo koga, ne čudi našeg sagovornika iz SNV-a koji podseća na odnos i hrvatske države i hrvatskog pravosuđa prema zločinima nad srpskim civilima u "Oluji".

"Stvarno je porazno da 27 godina nakon ‘Oluje’ imamo tek četiri kaznene presude, od kojih su samo dve osuđujuće, dve su oslobađajuće. Nažalost, nakon one oslobađajuće presude u Hagu u predmetu Gotovina i drugi, zapravo ništa se na tom planu nije dogovdio. Tek se tu i tamo sporadično zapravo dogodi neko sudjenje, nista značajno i vazno kad to stavimo u usporedbu sa kolicinom i brojem ratnih zločina koji su se dogodili", navodi Jakovčić.

Srpsko tužilaštvo predložilo je da se optuženima sudi u odsustvu jer, kako se navodi, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 7. i 8. avgusta 95.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike