Saslušana osumnjičena za nadrilekarstvo Olgica Markanović, tvrdi da nije pružala medicinske usluge

Markanovićeva se tereti da je estetskim i antiejdžing nadrilekrstvom izazvala zdravstvene probleme kod 11 osoba, a postoje indicije da je kod određenih osoba, pored telesnih povreda, i zdravlje teško narušeno.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima, kako je navela, pružala je uređajem "Plazma pen" koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Markanovićeva je takođe tvrdila da poseduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usled nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu pre oporavka kože.

Nakon saslušanja, tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora imajući u vidu da ona nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, da bi mogla da ometa postupak uticanjem na oštećene i svedoke, kao i da bi mogla da u kratkom vremenskom periodu ponovi krivično delo.

U daljem toku postupka tužilaštvo će ispitati sve oštećene i svedoke, narediti veštačenje telesnih povreda oštećenih i po potrebi preduzeti druge neophodne dokazne radnje, radi donošenja konačne odluke.

Markanovićeva se sumnjiči da je neovlašćeno pružala medicinske usluge iz oblasti estetike i izazvala zdravstvene probleme kod, za sada, 11 oštećenih, a postoje indicije da je kod određenih oosoba pored telesnih povreda i zdravlje teško narušeno.

Krivičnom prijavom Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala Policiijske uprave za Beograd, ona se tereti da se od 1. aprila 2020. godine do 15. januara ove godine u neregistrovanom "medicinsko-estetskom centru Tayas" u Beogradu za novčanu naknadu bavila delatnošću bez odgovarajuće stručne spreme i bez odobrenja nadležnog organa.

Pružala je i izvodila medicinske, estetske usluge i zahvate nad pacijentima kao što su spaljivanje hrskavice nosa, spaljivanje mladeža i ožiljaka, spaljivanje kapaka i slično, a lekove je pacijentima prepisivala usmeno.

Sve to je kako se sumnja, za posledicu imalo teško narušavanje zdravlja pacijenata – oštecenih.

U radnjama koje je preduzela, pomagala joj je J. T. koja joj je omogućila prostor, primala pacijente kojima treba da se pruži medicinske estetske usluge i davala im konsultacije.

Tereti se za krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi.

Prošle sedmice uhašeni su Sava Knežević i njegova majka Danijela zbog sličnih optužbi pacijenata, a zbog sumnje da su se bavili nadrilekarstvom i ugrozili zdravlje ljudi.

Njima je na zahtev Prvog osnovnog javnog tužilaštva sud odredio pritvor.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар