Produžen pritvor Šariću i ostalim članovima grupe

Pritvor im je produžen za još 30 dana, zbog opasnosti od bekstva, da ne bi sakrili ili uništili dokaze i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom roku, dok je za Dejana Lazarevića i Duška Mirkovića sud ranije po žalbi odbrane rešenjem otklonio kao razlog za pritvor opasnost od bekstva, navodi se u saopštenju Višeg suda.

U međunarodnoj policijskoj akciji 14. parila uhapšen je Darko Šarić, za kojeg se sumnja da je organizator kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike. Uhapšen je i njegov advokat Dejan Lazarević, kao i Uroš Mišić. 

Istragom tužilaštva obuhvaćeno je ukupno 12 osoba, od kojih je za sada uhapšeno sedam.

Pored šestorice koji su u pritvoru, i jednog koji je uhapšen u Beranama po međunarodnoj poternici, ostali su trenutno u bekstvu i za njima se intenzivno traga.

Jedan od članova kriminalne grupe Aleksandar Bošković predao se policiji kratko nakon Šarićevog hapšenja, dok je policajac Danilo Stojković uhapšen u Beranama po međunarodnoj poternici i čeka se odluka tamošnjih organa o njegovom izručenju Srbiji.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo nakon hapšenja da je Šarić organizovao i naložio izvršenje krivičnog dela teško ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru, u južnoj Americi.

Za to ubistvo u Hrvatskoj se vodi postupak protiv dvojice pripadnika ove organizovane kriminalne grupe – Petra Ćosića i Manuela Vulića.

Pored Šarića, istraga srpskog tužilaštva obuhvata advokata Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikolu Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovaovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića (bivše prezime Mišić).

Oni se terete da za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo ukazuje da postoje osnovi sumnje da je Šarić od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transtport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike