Palma i Marinika, biti ili ne biti

Politički, ovo je svakako biti ili ne biti. Za Dragana Markovića Palmu ili Mariniku Tepić. Vojnički figurativno rečeno nakon ovoga – ili si pukovnik ili si pokojnik.

"Danas znam, a saznaće i cela Srbija da je podvođenje žena, devojčica, devojaka gotovo svakodnevica u Jagodini, tom privatnom gradu Dragana Markovića Palme", rekla je 19. aprila Marinika Tepić.

Ovo će morati da se razreši i pravno. Dragan Marković Palma misli na ovaj način: "Zbog ovoga mora da ide u zatvor ili Marinika Tepić ili ja, ko laže, znači Marinika Tepić mora sve da dokaže".

Profesori krivičnog prava kažu da je još sve daleko od suda. Vanja Bajović, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu kaže da ovde možemo da kažemo da imamo tipičan primer jednog medijskog suđenja, i pre pokretanja krivičnog postupka.

"U neku ruku to može da predstavlja i izvestan pritisak na pravosuđe što nije loše kada pravosuđe ne radi svoj posao, međutium mi ovde nismo ni imali prilike da vidimo da li pravosuđe radi svoj posao jer krivični postupak nije formalno ni pokrenut", navodi Bajovićeva.

Sve je krenulo na konferenciji za novinare u Stranci slobode i pravde 19. aprila. Potpredsednica stranke tada je pustila snimak čoveka koga je predstavila kao svedoka i nekadašnjeg radnika u hotelu u Končarevu.

"Moja drugarica, osoba koju lično poznajem je bila jedna od njegovih hostesa, to je bilo 2010. i 2011. pod pretnjom je prisustvovala žurkama, nakon te žurke novogodišnje je devojčicu po njenoj tvrdnji od nekih 15, 16 godina iz Beograda vodila u prostoriju iznad televizije Jagodina, tamo je bila njegova soba. Plakali su oboje dok su išli tamo, u sobi iznad Radio televizije Jagodina bio je nag Marković kada su njih dve ušle u sobu, moja drugarica je otišla, devojčica je ostala neko vreme, možemo da pretpostavimo šta se tamo desilo".

Dragan marković Palma odmah je sve optužbe odbacio na konferenciji za novinare u Jagodini.

"Neću stati dok se postupak ne završi do kraja. Sve navode mora da objasne da dođu ti o kojima su pričali, ali da vam kažem to je čista laž, nema ko da dođe, ja imam tri unuke, da je neko to radio mojim unukama, ja bih to završio po hitnom postupku", rekao je Dragan Marković Palma.

Profesori krivičnog prava, krajnje hipotetički, jer još nije pokrenut postupak, objašnjavaju prirodu mogućeg krivičnog dela.

"U tom slučaju nemamo saglasnost žrtve, tu se radi o krivičnom delu trgovine ljudima za koje je propisana kazna od minimalno 5 godina zatvora, a maksimalno može da se izrekne 20 godina zatvora. I to ako se radi o maloletnom licu", objašnjava profesorka Vanja Bajović, ali dodaje da sada imamo priču navodnog svedoka i da to ništa ne znači da se ne pokrene krivični postupak.

Navodni svedok je rekao da su na jednoj tajnoj žurci u Jagodini bili prisutni, između ostalih Ivica Dačić, Aleksandar Antić, vlasnik televizije Kopernikus Srđan Milovanović.

Dačić je sve demantovao, rekao je – nikada nisam bio na tajnim žurkama gde su podvođene maloletnice. Isto kaže i Srđan Milovanović.

Pojedini mediji preneli su da je Dragan Marković otkrio identitet zaštićenog svedoka. Rekao je da je člna Stranke slobode i pravde, da je upadao u RTS, da je bio na konferenciji za novinare SSP-a. Marinika Tepić je u Jagodini odgovorila: "Ne sudi se svedocima, isto bih postupila i da mi se obratio član Jedinstvene Srbije ili SNS-a, a nemojte isključiti da je to realnost.

Ko je svedok? 

Pravo je jasno kada je neko zaštićeni svedok i koje su sankcije ako se njegov identitet otkrije.

"Da je pokrenut krivični postupak, da je doneta naredba o pokretanju istrage, da je to lice otišlo u tužilaštvo, da je otišlo u sud da svedoči, i ono isto što je reklo nama putem televizije reklo tamo, to lice bi formalno imalo status svedoka u sudskom postupku. U tom slučaju da je gdin Palma otkrio njegov identitet, on bi bio krivično odgovoran za krivično delo povrede tajnosti postupka, za koje je propisana kazna zatvora do 5 godina. A ovako, izlaženje sa potencijalnim svedokom u medije samo je dovelo do toga da se budući potencijalni svedoci zaplaše i sad eventualno neka od devojaka ako bi i htela da svedoči, ona može da sumnja kakvu zaštitu institucije mogu da joj pruže ako je već jedno od lica diskreditovano i javno je objavljen njegov identitet", objašnjava Vanja Bajović.

Marinika Tepić juče je dala izjavu policiji u Jagodini o mogućim svedocima.

"Izjavila sam pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću da onog momenta kada tužilac obezbedi posebne uslove i za svedoke i za žrtve, istog momenta ću se odazvati sa identitetima najmanje sedam lica koje žele da pod tim uslovima da svedoče protiv Dragana Markovića Palme", rekla je Marinika Tepić, nakon što je dala izjavu policiji u Jagodini.

Još nema krivičnog postuka, ali medijski postupak se uveliko vodi. Mediji ovih dana zovu svoje omiljene goste, koji iznose svoje istine. Dva paralelna medijska suđenja su u toku. A javnost je i ovog puta počela da se opredeljuje kome više veruje.

Na pitanje kome on veruje, marketinški stručnjak Nebojša Krstić, odgovara: "Suviše sam mator čovek da bih se opredeljivao prema svojim simpatijama u odnosu na ovakva dela, kao što su ovakva teška krivična dela, kao što su optužbe za silovanje, obljube maloletnih lica, itd. Ovde ja posmatram fenomonološki stvari i pokušavam da shvatim da li iko od tih ljudi koji pokreću te afere, da li oni se zaista brinu za te žene ili pokušavaju da naprave aferu ne bi li pomogli sebi i svojoj stranci".

Aktivistkinja za ženska prava Marija Lukić kaže: "Ne mogu da se opredeljujem da verujem jednoj ili drugoj strani, s obzirom da Marinika nije direktna žrtva, potencijalna i eventualna ovog gospodina Markovića Palme, uvek sam na strani žrtve i uvek ću verovati ženama, a i o tome se pričalo neko vreme, ipak moramo sačekati da se pokrene postupak".

Pre nekoliko dana tromesečnu kaznu zatvora odslužio je nekadašnji predsednik optine Brus Milutin Jeličić Jutka, upravo zbog nedozvoljenih polnih radnji nad saradnicom Marijom Lukić. Marija Lukić danas je aktivistkinja za ženska prava. Kaže da je i ona ima navodna saznanja iz Jagodine.

"Meni su se pre godinu i po dana neke žene javile, doduše nije bilo reči o ovakvim krivičnim delima i nije bilo rečima o podvođenju maloletnica, ali isto tako moram da naglasim da animir dame jesu postojale dugo godina i ne želim da se čak ni na ovaj način animir dame izjednačavaju sa žrtvama seksualnog nasilja. To jeste krivično delo i one jesu učestvovale u krivičnom delu, kao što je i prostituacija krivično delo, ali je pogrešno i u ovom i drugim slučajevima da se izjednačavaju žrtve seksualnog nasilja i animir dame", kaže Marija Lukić.

Profesorka Vanja Bajović objašnjava prirodu ovih mogućih dela.

"Prostitucija sama po sebi nije krivično delo, prostitucija je u domenu prekršaja, s tim što podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa jeste, a ako se radi o maloletnom licu je propisana kazna od jedne do osam godina zatvora. I posredovanje u vršenju prostitucije jeste krivično delo, to podrazumeva navođenje na vršenje krivičnog dela gde bi ulazile u obzir i hostese i političari koji su bili ukllučeni u sve te aktivnosti i tu je propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora", objašnjava Bojovićeva.

Saga o Mići 

Nebojša Krstić, nekadašnji savetnik predsednika Srbije našao se u jednoj priči oko Palme koje je na kraju zaličila na farsu. Naime, vlasnik Megatrenda Mića Jovanović rekao je da je video podvođenje devojaka na pedesetom rođendanu Dragana Markovića Palme u Jagodini. Njegovu audio izjavu portal Nova.rs je i objavio.

"Palma je sedeo na čelu stola gde su se nalazili predstavnici državnog i jagodinskog opštinskog rukovodstva. Jedna od devojka ga je, sve vreme, mazila po ćelavoj glavi, a on je u jednom trenutku, nekim čudnim zviždukom, dozivao jednu po jednu devojku da se pridruže njegovom stolu. Palma bi prstom uperio u devojku koja bi trebalo da dođe, a onda bi, kad ona priđe, isto tako prstom pokazao do kog funkcionera bi trebalo da sedne. Tako je on, posle malo pića i muzike, postepeno usmeravao omladinu Jedinstvene Srbije na tada aktuelne opštinske i državne predstavnike", rekao je Jovanović uz tvrdnju da je sve 99 dosto tačno.

Zatim je Dragan Marković Palma sve demantovao i priložio fotografije sa tog događaja na kojima je, kako je rekao, bilo više od 200 ljudi. Među njima je bio i Nebojša Krstić.

"Ja sam video te fotografije i sećam se da sam bio, sad da li je to bio 50. rođendan, pojma nemam, ja sam bio 2, 3 puta, na tim slikama se vidi kolega iz Idola, a ja sam bio i sa Tadićem, a tad kolega iz Idola nije bio, dakle bio sam par puta, e sad, koje su to obljetnice, slave i preslave, ne znam. Ali u svakom slučaju to su bili uobičajeni kafanski događaji, sednete, popijete piće, peva se, muzika uvek bude neka, onda se pozdravimo i odemo. I ne da nisam ništa video, nego i mi ni na pamet nije palo, a sad ja nisam video gospodina Megatrenda, ni u jednom trenutku, tako da sumnjam da smo bili na istom događaju", kaže Krstić.

A onda je vlasnik Megatrenda izveo koperanikanski preokret u žanru koji bi mogao da se opiše kao teatar apsurda, na kojem bi mu pozavideo i Semjuel Beket. U emisiji Hit tvit rekao je da je na Palmu bio ljut, da je bio neraspoložen zbog fakulteta, drugarski je zamolio Palmu da mu oprosti. I rekao da je spreman da bude njegov svedok odbrane.

Jurić i političar pedofil 

Iste večeri u emisiji Utisak nedelje, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić rekao je da je ime političara pedofila kojeg je pominjao pre godinu dana, rekao tadašnjem ministru policije Nebojši Stefanoviću. Stefanović je to demantovao. Svih ovih dana novinari od Jurića traže da kaže ko je misteriozni političar, ali on ponavlja da nema odobrenje porodice da govori o njemu, a žrtva je uvek na prvom mestu.

Rekao je da mu je na jednom skupu u unutrašnjosti Srbije prišao otac te žrtve, rekao da je imao ružno iskustvo, da je želeo da se sve sudski okonča, ali je Jurić od policije dobio obaveštenje da žrtva može imati zaštitu samo godinu dana, nakon čega je otac žrtve odustao.

Sve ove navode trebalo bi da ispitaju policija i tužilaštvo. Tužiocu je podneta krivična prijava, pokrenute su predistražne radnje kako bi se ispitala sama prijava, prikupljaju se dokazi i tek onda će tužilaštvo proceniti ima li osnova da se pokrene krivični postupak. Dragan Marković Palma je već 20. aprila samoinicijativno dao iskaz tužilaštvu u Jagodini. Nakon toga je Apelaciono tužilaštvo iz Kragujevca, koje je među ostalim nadležno i za gradove Kraljevo, Kruševac, Požarevac, Užice, Čačku, Novom Pazar i Jagodinu, predmet prebacilo u Kraljevo, višem javnom tužilaštvu.

"Ono što verovatno olakšava jeste da je celokupna javnost koja je sada fokusrana na ceo slučaj, da stiče utisak da se tu nešto radi, i da će tu biti neke nepristrasne tužilačke istrage, i da će same žrtve izmeštanjem osećati lakše da progovore ukoliko nisu u tom gradu", kaže Marija Lukić.

Nebojša Krstić kaže da, kad neko ima dokaz o nekom krivičnom delu, „treba da ide ide u policiju, i da dozvolite državi i državnom organu da reaguje". „Ukoliko on ne reaguje, onda idite u medije, ako preskočite, i odmah odete u medije, onda su vam u startu namere nečiste", smatra Krstić.

Marinika Tepić odgovara: "Za ljude koji prate moj rad sigurno nije novina da sa svim aferama kojima sam se bavila, odem u tužilaštvo, ja sam kod Zagorke Dolovac, prve tužiteljke u Srbiji, žene pri tom, koja bi naročito morala da bude osetljiva, nosila kutije sa dokazima, ne jednom, nosila na noge i šta se dogodilo? O tome se radi."

U međuvremenu, na adresu Marinike Tepić uskoro će stići i krivične prijave iz Jagodine. Ona tvrdi da gotova svaka žena koja hoće da se zaposli u opštini u Jagodini najpre dobije telefon za druženje, pa ako se pokaže da se dobro druži, onda tek može da se zaposli.

Marković je i ovo odmah demantovao i najavio krivičnu prijavu žena zaposlenih u opštini. A onda su 393 žene podnele krivičnu prijavu protiv Marinike Tepić. Pomoćnica gradonačelnika Jagodine marija Jovanović rekla je da je time Marinika Tepića osramotila sve žene i da je unera nemir u njihove porodice i da će sve navode morati da objasni na sudu.

Mariju Lukić to je podsetilo na žene koje su nju svojevremeno čekale pred sudom kako bi pružile podršku Jutki.

„Opet je to neki vid pritiska, videla sam da su podnele nekakvu krivičnu prijavu, i to je isti neki takav manir i narativ kao što je Jeličić imao i ovde, da prosto da prosto stavi žene ispred sebe, kada je on organizovao neke skupove podrške i da se krije iza tih žena, jer jako je teško napadati ženu u javnosti", kaže Marija Lukić.

Na konstataciju da će neki reći ovo je repriza Brusa, Nebojša Krstić odgovara: "Pa dobro, neki će uvek nešto da kažu, ali gđa Tepić je iznela tvrdnju koja je uvredljiva za žene u Jagodini, a pogotovu za one koje rade u toj javnoj upravi, po opštinama i po tim državnim instituacijma, i one imaju pravo da budu devoltirane i da traže pravdu."

Na kraju, šta kaže krivični zakon, kolike su moguće zaprećene kazne za sve ono što smo do sada čuli.

"Ako bi se navodi pokazali tačnim, ono što se navodi protiv gdina Palme, u najgorem slučaju on može da bude optužen za krivično delo trgovine ljudima, zašta je propisana maksimalna kazna do 20 godina zatvora, ako je podvodio maloletna lica, bez njihove saglasnosti. U drugom slučaju, ako su navedene prijave lažne, u tom slučaju druga strana može da odgovara za krivično delo lažnog prijavljivanja i za izazivanje panike i nereda, za šta kumulativno može maksimalno da se izrekne kazna do 8 godina zatvora", objašnjava profesorka krivičnog prava Vanja Bajović.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ponavlja da u njegovom slučaju, nema ni svedoka ni žrtve, već se pravi politički rijaliti. Dodaje – uz mene će biti samo istina, a istina je da je Marinika Tepić sve o meni slagala.

Marinika Tepić tvrdi: "Ići ću do kraja, makar mi bilo i poslednje".

A narodu je ostavljeno da se opredeljuje između dve rečenice – Gde ima dima, ima i vatre. Gde ima politike, ima i laži. Kako će tek izgledati ako sve ovo dođe na sud.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар