Optuženi za „Jovanjicu“ pušten iz pritvora da se brani sa slobode

Sudsko veće je zaključilo da su ispitani svi svedoci koji se odnose na optužbe protiv njega i da nema razloga da dalje bude u pritvoru.

Sud je međutim odbio predloge odbrane da pritvor ukine i prvooptuženom vlasniku "Jovanjice" Predragu Koluviji i Vuletu Bojoviću, koji su u pritvoru od hapšenja u novembru 2019. godine.

Za njih razlozi za pritvor i dalje postoje, ukazao je predsedavajući sudija.

Koluvija se tereti da je organizator kriminalne grupe, čiji su pripadnici ostali optuženi, koja je na poljoprivrednom dobru "Jovanjica" uzgajala marihuanu radi dalje prodaje.

Terete se za teško krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina.

Jedan optuženi Srđan Mrđa je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.

Prema optužnici tužilaštva za organizovani kriminal, oni su od maja 2016. do novembra 2019. u staklenicima na Jovanjici uzgajali opojnu drogu kanabis.

Prema važećim zakonskim propisima dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplje koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC, a u ilegalnoj laboratoriji u Jovanjici pronađen je kanabis sa, kako tvrdi tužilaštvo, daleko većim procentom THC.

Prilikom hapšenja Koluvije i ostalih u novembru 2019, godine zaplenjeno je više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65. 581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Pored Koluvije i Mrđe optuženi su Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović.

Svi optuženi se i dalje nalaze u pritvoru, od hapšenja u novembru prošle godine.

U nastavku istrage ovog slučaja početkom jula 2020. je uhapšeno još sedam osumnjičenih da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA.

Njima se sudi u odvojenom postupku, poznatom kao "Jovanjica 2".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар