Nenadu Arsiću potvrđena kazna od šest godina zatvora

U odluci se navodi da se zahtev za zaštitu zakonitosti odbrane osuđenog Nenada Arsića podnet protiv presude Osnovnog suda u Prištini od 24. decembra prošle godine i presude Apelacionog suda odbija kao neosnovan.

Sudsko veće posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini osudilo je u decembru 2020. godine Nenada Arsića iz Čaglavice na šest godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. 

Prema navodima iz presude on je, J. Š. i S. Š, primoravao da, kako se tvrdi, "piju alkohol i pevaju srpske pesme".

"Nedopustivo je da se Srbima na Kosovu sudi bez čvrstih dokaza" 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ističe, da je nedopustivo da se Srbima na Kosovu i Metohiji sudi bez čvrstih dokaza"

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Kosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaju sa je nedopustivo i sramotno da se Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćuje pravo na pravično suđenje i da se oni proganjaju i terete po tajnim optužnicama i osuđuju na višegodišnje kazne zatvora, bez čvrstog utemeljenja na dokazima, uz brojne povrede njihovih prava.

"Ni takozvani Apelacioni, ni takozvani Vrhovni sud, uopšte nisu razmatrali stav Arsićeve odbrane o potpuno protivrečnim iskazima oštećenih u ovom slučaju, iako su dvojica oštećenih u svojim izjavama navodili potpuno različite verzije istog događaja", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

S tim u vezi, dodaju, Arsićev odvokat već priprema žalbu takozvanom Ustavnom sudu, takozvanog Kosova, u kome će izneti i ove argumente, ali i druge procesne povrede u slučaju Nenada Arsića.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар