Najbrže vesti u Srbiji

Muževi žene ubijaju u afektu ljubomore, pijanstva…

Samo nedelju dana nakon stravičnog ubistva Ivanke Čoti iz Bečeja, za čiju smrt se tereti njen suprug, koji je, kako se sumnja, nekoliko puta udario čekićem u glavu, dogodila se još jedna porodična tragedija.

Naime, na lokalnom putu Donji Drenovac – Draškovac, u opštini Žitorađa, pronađena su beživotna tela supružnika J. J. (32) i D. J. (35). Po nezvaničnim podacima, reč je o bivšim supružnicima koji su se pre izvesnog vremena razveli. Pretpostavlja se da je D. J. najpre iz vatrenog oružja pucao na bivšu suprugu, a onada u sebe.

U prehodnih deset godina u Srbiji je u slučajevima rodnog nasilja ubijeno više od 300 žena. Po podacima do kojih smo došli, tokom 2016. godine više od 40 žena je smrtno stradalo u porodičnom nasilju, dok je u 2015. godini taj broj bio neuporedivo manji. Najteži oblici nasilja, ubistva i samoubistva, proizašli su iz porodičnih svađa i odnosa, što ukazuju na problem o kojem treba što više govoriti. U sprečavanje nasilja treba da se uključe svi segmenti društva jer nema većeg poniženja dostojanstva od nekažnjenog nasilnika.

Da Srbija konačno želi da zaštiti žrtve nasilja i ozbiljno se uključi u borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici pokazuje usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i izmene Krivičnog zakonika. Naime, Skupština Srbije je prošle godine usvojila Konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv nasilja nad ženama, za koju se smatra da je do sada najbolje urađen, najznačajniji i najsveobuhvatniji međunarodni dokument u toj oblasti.

Međutim, u Srbiji ipak nedostaje efikasnost u rešavanju problema, odnosno brzina i kažnjavanje nasilnika da bi se problem sprečio, smanjio ili bar doveo na razumnu meru. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici predstavlja pomak, međutim, postoji opasnost da primena propisa izostane. Zbog toga će u naredna četiri meseca biti obučeno više od 400 sudija i tužilaca koji će postupati u konkretnim predmetima i primenjivati Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Podsećamo, Zakon je usvojen u novembru prošle godine, a njegova primena počinje 1. juna ove.

Novi zakon, osim obavezne specijalizovane obuke, predviđa i niz mera koje treba da deluju preventivno i spreče nasilje. To su, pre svega, hitne mere koje može da primenjuje policija, a koje kasnije potvrđuje sud, kao što je udaljenje nasilnika iz stana i zabrana prilaska žrtvi. Veoma je značajna i obavezna saradnja između nadležnih institucija, poput centra za socijalni rad, policije, Tužilaštva i sudija. Tim problemom treba da se bave i zdravstvene i obrazovne institucije da bi kroz saradnju sprečile pojavu nasilja u porodici da ne bismo imali crne statistike s kojima se suočavamo. Zajedničko delovanje svih aktera je neophodno i u procesu prevencije, a primarni cilj treba da bude zaustavljanje nasilja i zaštita žrtve.

D. Nikolić

Dve od tri žene trpe nasilje
Po statističkim podacima, dve od tri žene trpe neku vrstu nasilja. Počinilac je uvek neko ko je žrtvi poznat, i to je najčešće bivši ili aktuelni partner. To je najčešći oblik kršenja ljudskih prava i u zemljama Evropske unije. Studija koju je objavio Savet Evrope pokazuje da je širom Evrope, a to uključuje i Srbiju, petina do četvrtine svih žena iskusilo fizičko nasilje bar jednom u svom životu. Takođe je zastrašujuć i podatak da je više od desetine iskusilo seksualno nasilje, uključujući korišćenje sile.

(Dnevnik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike