Mustafa negira krivicu, tužilaštvo nazvao „Gestapom“

To je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta – protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija, Nasima Haradinaja i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Glavne tačke optužnice čita glavni Specijalizovani tužilac Džek Smit.

Prema rečima tužioca, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Mustafa je rekao da razume, ali da u navodima optužnice nema istine.

"Nisam kriv po optužbama koje je pokrenuo ‘ovdašnji Gestapo‘", rekao je Mustafa.

Na suđenje je došao u majci i gornjem delu trenerke sa kapuljačom, što je neuobičajeno oblačenje za sudnicu.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

U nastavku suđenja Specijalizovano tužilaštvo izneće uvodnu reč, za šta ima na raspolaganju tri sata, a potom će zastupnik devet žrtava koje učestvuju u postupku imati na raspolaganju jedan sat za iznošenje svoje uvodne reči.

Za sada je devet osoba dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Sudsko veće je za septembar i oktobar zakazalo nekoliko ročišta.

Inače, u ovom predmetu sudije su tužilašvu za izvođenje dokaza dodelile 87 sati, a tužilaštvo je najavilo da će pozvati 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici u Hagu.

Šta kaže optužnica protiv Mustafe

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest osoba.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine. 

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine – proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Sud je inače doneo odluku da uzme kao "presuđene činjenice" 52 predloga tužilaštva koji se tiču osnivanja OVK, ali nemaju direktne veze sa ovim predmetom.

Ti fakti tiču se utvrđenih činjenica iz drugih predmeta koji su vođeni pred sudovima na Kosovu i pred Haškim tribunalom, a usvojene su radi ekonomičnosti postupka, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар