Kuzmanović oslobođen za pomaganje u ubistvu Pukanića

Pre tri godine pravosnažno je u Beogradu oslobođen Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam od optužbi da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara, dok je Željko Milovanović osuđen na kaznu od 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva.

Deo te presude u odnosu na Kuzmanovića kojom je bio osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja izvršiocima, tada je odlukom Apelacionog suda bio ukinut i naloženo je novo suđenje.

Novom odlukom Apelacionog suda potvrđena je prvostepena presuda kojom je Kuzmanović zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za krivično delo pomaganje u teškom ubistvu.

U obrazloženju presude Apelacionog suda, između ostalog se navodi da osnov za osuđujuću presudu može predstavljati samo "takav niz činjenica, utvrđenih na osnovu izvedenih dokaza, koje su nesumnjivo utvrđene i čvrsto i logički povezane, tako da predstavljaju kompletnu i konačnu sliku kritičnog događaja i sa punom sigurnošću upućuju na jedino mogući zaključak da je upravo okrivljeni izvršio krivično delo koje je predmet optužbe, te da se izvedenim dokazima isključuje svaka druga mogućnost".

Međutim, kako se dodaje, u konkretnom slučaju, na osnovu izvedenih dokaza ne može se izvesti zaključak o utvrđivanju relevantnih činjenica koje bi ukazivale na nesumnjivu dokazanost da je okrivljeni izvršio krivično delo za koje se tereti.

Prilikom ubistva Pukanića u oktobru 2008. godine ispred redakcije lista Nacional čiji je bio vlasnik, ubijen je i njegov saradnik Niko Franić.

Tim povodom vođen je postupak i u Zagrebu gde su petorica optuženih državljana Hrvatske, među kojima je i Jocićev kum Slobodan Đurović, osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike