Kuburović: O izručenju radikala kad stigne nalog iz Haga

Nela Kuburović navodi da je stav ministarstva povodom naloga za izručenje da se sačeka odluka Mehanizma i da se vidi šta u njoj piše.

"Pa ćemo posle toga da postupimo u skladu sa našim zakonskim mogućnostima", rekla je Kuburovićeva novinarima u Nišu.

Upitana da li je sa Bramercom danas razgovarala o izručenju radikala Hagu, ministarka pravde je rekla da o tome nije bilo reči, jer to i nije odluka tužilaštva, već nalog suda, koji Ministarstvo pravde još nije dobilo.

Precizira da je Bramerc bio u uobičajenoj poseti Beogradu pred njegov šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti o saradnji sa Srbijom, koji će biti predstavljen u julu.

"Tema današnjeg sastanka sa Bramercom je bila reginalna saradnja", navela je Kuburovićeva i podsetila da je u Beogradu toku trodnevna konferencija tužilaca za ratne zločine iz regiona, na kojoj pored Srbije učestvuju delegacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Tokom sastanka Bramerc i Kuburovićeva saglasili su se da postoje pozitivni pomaci u regionalnoj saradnji saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine, ali da ona i dalje izostaje sa Hrvatskom.

Bramerc je tom prilikom pozdravio održavanje trodnevnog regionalnog sastanka tužilaca za ratne zločine, koji se posle više godina održava u Beogradu i ponovo istakao značaj saradnje između država, kada je u pitanju efikasno procesuiranje ratnih zločina, saopšteno je iz Kuburovićkinog kabineta.

Govoreći o radu srpskog Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc je ukazao da je i dalje nedovoljan broj novih optužnica u procesuiranju ratnih zlocina.

Ministarka je istakla da je u toku revizija Akcionog plana za Poglavlje 23, te da će u njega biti dodate sve one aktivnosti koje su definisane Nacionalnom stragetijom za procesuiranje ratnih zločina, čime će se dati veći značaj i obaveza ispunjavanju mera iz te strategije.

Bramerc je pozitivno ocenio održanu obuku za zamenike javnih tužilaca za ratne zločine, koju je sprovela Pravosudna akademija uz podršku Kancelarije tužioca Mehanizma, a u cilju jačanja kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji.

U toku sastanka, Kuburović i Bramerc razgovarali i o budućoj saradnji Srbije sa Kancelarijom tužioca, kao i o narednom šestomesečnom izveštaju o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike