Krivične prijave protiv pet osoba zbog sumnje da su oštetili „Novi Sad Gas“ za osam miliona evra

Oni se terete da su izvršili krivična dela: zloupotreba položaja odgovornog lica  i pranje novca.

Po navedenoj krivičnoj prijavi uhapšena su dva lica: B.M. i M. M., dok J.V. nije uhapšen iz zdravstvenih razloga, a dvoje stranih državljana N.K.Z. i F.H.Z. nalaze se u bekstvu.

Osumnjičeni M.M i M.B. su osnovali privredno društvo "Selinus Gas&Oil" d.o.o. iz Novog Sada, u kom su bili vlasnik i odgovorno lice, a strani državljani N.K.Z. i F.H.Z. kao vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima "Selinus LTD" iz Londona i "MAT ENTERPRISE" AG iz Kazahstana, u dogovoru sa osumnjičenim J.V., direktorom DP "Novi Sad Gas" iz Novog Sada, u cilju izvlačenja finansijskih sredstava iz ovog društvenog preduzeća uspostavljali su poslovne odnose vezane za pozajmice privrednim društvima pod njihovom kontrolom, za koje je kao obezbeđenje vraćanja društveno preduzeće izdavalo menice kao sredstvo obezbeđenja.

Primljene pozajmice ova privredna društva pod kontrolom osumnjičenih M.M., M.B. i stranih državljana nisu vraćane, već su one namirivane aktiviranjem menica društvenog preduzeća u izvršnom postupku.

Sredstva po osnovu ostvarenih pozajmica su simulovanim pravnim poslovima umesto vraćanja zajmodavcu odnosno društvenom preduzeću, preneta na strana pravna lica pod kontrolom navedenih stranih državljana, pa je na ovaj način kao i drugim brojnim zloupotrebama za društveno preduzeće "Novi Sad Gas", nastala šteta u ukupnom iznosu od 931.877. 352,00 dinara.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар