Kamenovana kuća Mirjane Dedić iz Orahovca

Kako navodi Kancelarija za KiM, Mirjana Dedić živi sama i ovaj atak na njen dom i bezbednost uneli su snažnu zabrinutost i opravdan strah u njen dom.

Slučaj je prijavljen policiji, a Mirjanu je posetio i predsednik Privremenog organa opštine Orahovac kako bi sa njom razgovarao i dogovorio se o saniranju štete koju će Kancelarija za Kosovo i Metohiju nadoknaditi.

"S obzirom na činjenicu da u blizini njene kuće postoje sigurnosne kamere, zahtevamo da počinioci u najkraćem mogućem roku budu otkriveni i adekvatno sankcionisani. Kako bilo kome može da smeta žena u osmoj deceniji života, koja je postala meta samo zato što je Srpkinja", ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Od početka godine, podseća Kancelarija za KiM, ovo je petnaesti zabeleženi napad na srpske kuće na prostoru Kosova i Metohije, a ukupan broj napada koji su imali versku ili nacionalnu konotaciju iznosi više od 90, što govori da na mesečnom nivou u proseku imamo po 10 napada na Srbe, njihovu imovinu ili imovinu Srpske pravoslavne crkve.

"Ovakve napade po pravilu dodatno podgrevaju neodgovorne izjave prištinskih političara koji raspiruju mržnju antisrpskim izjavama i brojnim optužbama na račun Srba, ali i politika nekažnjavanja počinilaca. Zbog toga smo na bezbednosti Srba insistirali i tokom poslednje, ali i svake prethodne runde dijaloga u Briselu i govorićemo i dalje sve dok se srpskom narodu u južnoj pokrajini ne obezbedi miran i bezbedan život", zaključuje se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар