Horgoš, gepek pun uređaja za rudarenje bitkoina

Neobičan slučaj je otkriven na ulazu u zemlju, kada je u traku za putnike koji nemaju ništa da prijave stigao "BMW M2" nemačkih registarskih oznaka, saopšteno je iz Uprave carina.

Kako se navodi, automobilom je upravljao strani državljanin koji se, prema sopstvenoj izjavi, iz Nemačke uputio ka Crnoj Gori, a carinicima na prelazu je potvrdio da nema ništa da prijavi.

Međutim, tokom detaljne kontrole otkriveno je da se u prtljažniku nalazi 8 uređaja "S19 Antiminer Bitcoin Miner Machine", dok je na zadnjem sedištu otkriven još jedan takav uređaj i kutija puna uložaka za elektronske cigarete marke "Elfbar".

Vrednost otkrivene neprijavljene robe procenjena je na gotovo četiri miliona dinara, a kako ta vrednost prelazi jednu trećinu vrednosti vozila, oduzet je i automobil vredan pet miliona dinara, čime se ukupna vrednost prekršaja popela na devet miliona.

Podsetimo, bitkoin predstavlja virtuelnu valutu koja nastaje procesom rudarenja "mining", za šta je neophodan specijalni računar koji može da rešava komplikovane jednačine i tako proizvodi virtuelni novac.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike