Do podizanja optužnice protiv grupe Belivuka ostalo tri meseca, šta usmerava pravac istrage

Ni detaljna pretraga kuće u naselju udaljenom 30 kilometara od Beograda nije odmah otkrila sve detalje.

U vikendici u Ritopeku, mestu gde su se okupljali pripadnici kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, policija je prvobitno pronašla nekoliko pištolja, specijalne cevi za snajper, novac u sefu, tragove krvi.

Devedeset dana kasnije i tajnu prostoriju. A u njoj arsenal oružja, eksploziv, ali i industrijsku mašinu za mlevenje mesa.

"Nakon pronalaženja tajnih prostorija u Ritopeku sa velikom količinom vatrenog oružja, možemo očekivati da će MUP napisati dopunu krivične prijave. Sada očekujemo rezultate veštčenja predmeta koji su pronađeni u tajnoj prostoriji u Ritopeku, pogotovu mašine za sečenje mesa i bioloških tragova, koje se nalaze na toj mašini i čekamo upoređivanje tih DNK profila sa biološkim tragovima koji su pronađeni", ističe Nenad Stefanović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

A materijalni tragovi su, tokom više od tri meseca istrage, pronađeni na više lokacija, između ostalih i u tzv. bunkeru Velje Nevolje na Partizanovom stadionu. Ipak, šta oni govore ili dokazuju nije jednostavno utvrditi, poručuju upućeni.

"Ja nisam uključen u navedenu istragu i da sam uključen ne bih smeo da pričam. Paušalnu ocenu da je prikupljeno mnogo dokaza teško je tumačiti. Ali, ako bih ja očekivao koji bi dokazi to bili, to bi bili dokazi masovnog iskrvavljenja ili dokazi koji ukazuju na prisustvo leša, odnosno na ubistvo. Recimo sa oružja se često rade kontaktni tragovi, ako se traže tragovi u vezi sa ubistvom, to su često tragovi krvi, s druge strane kontakt na povrednom oružju i svi ti tragovi moraju da se stave u kontekst neke priče. Ne može DNK sama po sebi da određuje pravac, ali može da usmerava na jednu ili drugu stranu", napominje prof. dr Dušan Keckarević sa Biološkog fakulteta.

Stranu u pravcu istrage usmeravaće i drugi do sada prikupljeni materijali, pre svega, fotografije obezglavljenih ljudi, koje je policija pronašla u telefonima koji su uzeti na veštačenje. 

Veštačenje prolaze i snimci sa sigurnosnih kamera kuće u Ritopeku, kao i telefonski razgovori između članova te grupe, koji su prisluškivani nekoliko meseci pre njihovog hapšenja. U sklapanju slagalice delovanja klana tužilaštvo je do sada ispitalo gotovo 30 osoba.

"Možemo očekivati podizanje optužnice u zakonskom roku od šest meseci. Postoji opravdana sumnja da su orkivljeni, odnosno članovi organizovane krminalne grupe Belivuk-Miljković izvršili krivična dela za koja se terete", napominje Stefanović.

Za sada, na teret im se stavlja niz teških krivičnih dela – tri ubistva, otmice, nedozvoljeno posedovanje oružja. Belivuk i njegovi saradnici uhapšeni su početkom februara, a kako se sumnja, ta kriminalna organizacija koja se u javnosti skrivala iza navijačke grupe fudbalskog kluba Partizan "Principi" bliska je crnogorskom, kavačkom klanu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар