Hidrocentrala “Pod gradom“ – uticaj Tesle na industrijski razvoj Užica

Užička hidrocentrala, pod starim gradom, prva je u Evropi sagrađena po Teslinim principima polifaznih struja, a druga u svetu.

Tako se Đetinja u istoriju upisala odmah posle Nijagare, a Užičani još 1900. godine dobili siguran izvor energije za pokretanje tkačkih razboja i osvetljenje grada.

"Nešto što bi privuklo gomile ljudi, koji dođu, prođu kroz Užice, a nemaju uopšte pojma da to postoji, a kamoli da mogu da vide, da ne kažem da opipaju", rekao je Dobrosav Ružić, profesor Mašinskog fakulteta u penziji.

Do te godine kada je sagrađena užička hidrocentrala Tesla je svetu već predao više od svojih inovacija. Mnogo je dostignuća i patenata nastalih na tragu Teslinog dela za koje su zasluge pripale drugima.

"Možda je dovoljno reći, da mu je oduzeto, čak deset Nobelovih nagrada jer je sigurno, dokazano, argumentovano, pravio rendgenske snimke pre Rendgena, razbijao atom pre Raderforda i, čak kao čovek, primerom, jednog humaniste, jednog čovekoljupca, ceo svoj život je posvetio dobrobiti ove civilizacije, čovečanstva", naveo je Goran Marjanović, inženjer elektrotehnike iz Beograda.

Svesno značaja ovog izuzetnog spomenika kulture, pod čijim svodovima Simensove turbine još uvek proizvode struju, Užice hidrocentralu "Pod gradom", postavlja među svoje najvažnije turističke potencijale.

"Jedinstvena je veza između Užica i velikog naučnika ali i kontekst veze hidrocentrale, starog grada, stare pruge, Staparske banje je nešto gde Užice teži da se pozicionira na turističkoj mapi Srbije", istakao je Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica.

Užička manifestacija "Tesla na Đetinji", deo je tematske kulturne rute "Putevima Tesle", koja ulazi u sertifikaciju kao prva zvanična ruta Saveta Evrope posvećena jednom inovatoru i naučniku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike