Helikopteri Mi-35 stigli u Srbiju

Ranije je najavljeno da će Srbija preuzeti četiri helikoptera Mi-35M od Ruske Federacije. 

Ministar Aleksandar Vulin je u avgustu prisustvovao statičkom prikazu četiri helikoptera Mi-35M koji će biti isporučeni Vojsci Srbije i demonstracionom letu.

Te letelice predstavljaju veliku razliku u odnosu na ono što je Vojska Srbije do sada imala. To se pre svega ogleda u opremi helikoptera i prelasku sa analognog na digitalno. 

Helikopteri će moći da budu upotrebljeni u borbi dnevnim i noćnim uslovima, kao i u složenim meteorološkim uslovima. 

Helikopter Mi-35M je oklopljen – glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni.

Uz ovaj helikopter piloti će moći da dejstvuju na većim daljinama jer raspolaže termovizijom, televizijom,a  opremljen je i naočarima za noćno letenje.

Prvenstveno je namenjen za protivoklopnu borbu, ali osposobljen je i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudstva, tereta i izviđanje i iz vazduha.

Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnim užadima ili sajlama.

Bigata oprema

Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu.

Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova.

Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na sat i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara. S dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.

Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 milimetra i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom.

Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 milimetra, nevođene rakete 80 milimetara i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike