„Halo beba“ dnevno prima do 500 poziva roditelja iz svih zemalja sveta – koja pitanja postavljaju

Kada ne znaju kome da se obrate za pomoć novopečeni roditelji ali i oni sa stažom, često okrenu broj besplatnog savetovališta za roditelje "Halo beba".

"Tih prvih dana kada smo dobili dete, bili smo nesigurni šta, kako i kome se obratiti. Tako da su nam oni baš dosta pomogli", kaže novopečeni otac.

Mame navode da u "Halo bebi" traže savete o tome kako da se postave u nekim situacijama, kada treba da reaguju, a kada da sačekaku, šta da radi ukoliko njena beba dobije temperaturu nakon primljene vakcine.

Visoka temperatura ovog leta usijala je i telefon "Halo bebe" jer, kako kažu, beleže sve veći broj poziva.

"Broj poziva je bio čak i preko 500 poziva u toku dana, a kada se temperatura spusti i problematika se smanji pa se onda vratimo na standardni broj 350-450", navodi Jelena Vasojević, iz besplatnog savetovališta za roditelje "Halo beba"

Iste letnje brige ima većina roditelja koja ih okrene u pomoć.

"Tako da smo imali puno ujeda komaraca, bilo je i ujeda krpelja i to kod male dece što nas negde brine jer i roditelje brine. Deca su imala sunčanicu pa su bili malaksali, povraćali, nekad sa povišenom temperaturom, dehidracije smo imali dosta zbog povišene temperature. ", kaže Vasojevićeva.

Poslednjih dana, kažu, imaju dosta poziva sa letovanja. Kada su najavljene visoke temperature za roditelje imaju savet.

"Da ne izvode decu u najtoplijem delu dana jer deci nije mesto napolju od 11 do 17 sati. Savetujemo dosta tečnosti i da se čak ni novorođena deca ne pretopljavaju, da vode računa gde idu, kada idu, kada se vraćaju, da naprave detaljan plan puta jer će tada prevenirati neke stvari koji mogu da se dese, a koje će ih zabrinuti", kaže Vasojevićeva.

Zabrinuti roditelji zovu "Halo bebu" iz svih zemalja sveta. Od Australije i Kanade do Švedske i Norveške. Da umiri i uteši roditelje na raspolaganju je 40 pedijatrijskih i patronožnih sestara koje rade 365 dana i to 24 časa.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike